Tara noastra pierde anual sute de hectare de teren. Care este cauza

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Eroziunea malului drept al raului Prut are efecte devastatoare asupra suprafetelor agricole, lizierelor sau pasunilor din Romania, iar tara noastra pierde anual sute de hectare de teren, noteaza Agerpres.

Viiturile dese formate pe cursul Prutului au afectat malurile pe o lungime de 4.000 patrati, pe raza a patru localitati. Astfel, pamantul este pur si simplu „rupt” de viituri iar albia raului se majoreaza considerabil. Principala cauza a acestui fenomen consta in lipsa indiguirilor.

Primar localitate afectata: „intr-un an poti sa pierzi si zece hectare”

Primarul comunei Hudesti, Viorel Atomei, sustine ca in ultimii ani fenomenele s-au accentuat, iar suprafetele pierdute sub ape sunt foarte mari.

„La viitura din iulie avem vreo cinci hectare inghitite de Prut. In functie de numarul de viituri, intr-un an poti sa pierzi si zece hectare. Ceea ce este clar este ca se pierde din teritoriul tarii si din teritoriul comunei. Solutia este consolidarea malurilor”, a afirmat primarul din Hudesti.

Lipsa indiguirilor isi spune cuvantul

Edilul comunei mai precizeaza ca ultimele actiuni de consolidare a albiei raului au avut loc inainte de anul 1990, insa a explicat ca acestea au fost rupte de ape intre timp.

„Cand eram eu copil, Prutul era mult mai incolo. Ne jucam pe malul apei si numaram masinile care treceau pe soseaua care trece de la Cernauti la Chisinau. Acum, soseaua nu se mai vede. Se vedeau casele de la ucraineni, iar acum nu se mai vede nimic. Cred ca avem vreo 30-40 de hectare plecate’, a marturisit Viorel Atomei.

Costurile de consolidare ar putea depasi 20 de milioane de lei

Si Administratia Bazinala de Apa Prut – Barlad a constatat acest fenomen, intocmind un document in care prezinta pagubele produse in perioada martie – iulie 2018 pe cursurile de apa din judetul Botosani.

„Eroziunile active de pe malul drept al raului Prut conduc la pierderea continua a unor suprafete importante de teren din teritoriul tarii, fiind necesare lucrari de consolidare pentru stabilizarea albiei si protectia malului drept”, este concluzia raportului.

Conform specialistilor, eventuale lucrari de consolidare a malului Prutului ar costa peste 20 milioane de lei iar suma ar trebui alocata de la bugetul de stat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE