Romania pierde anual 100 de milioane de tone de sol fertil. Iata cauza

Facebook
Twitter

Conform ministrului Agriculturii, Petre Daea, Romania pierde in fiecare an circa 100 de milioane de tone de sol fertil, in special cele din zonele de panta. Dupa spusele ministrului, acest fenomen se petrece „din cauza eroziunii la suprafata, pe terenurile in panta unde nu exista vegetatie”, noteaza Agerpres.

„Se pierd anual 100 de milioane de tone de sol fertil, daca vorbim de Romania (…), din deal in vale, fara curba de nivel, din cauza eroziunii la suprafata, din cauza vantului. Stim foarte bine ca doi-trei centimetri de sol se realizeaza in 3.000 de ani si punem la loc intr-o suta de ani. Aici lucrurile trebuie sa fie bine cunoscute si gestionate. Preocuparea noastra permanenta si cercetarea fac pasi, dar si fermierii pentru a avea solutii”, a declarat seful MADR.

Masuri pentru stoparea eroziunii

Daea a explicat ca stoparea eroziunii solului se poate realiza prin plantarea unui anumit sistem de culturi si aplicarea de catre fermieri a unor tehnologii specifice de cultivare, in special in zonele de campie unde fenomenul este mai accelerat.

„Cele mai afectate sunt zonele de nisipuri, de campie, in Oltenia sunt si acolo 400.000 de hectare cu terenuri nisipoase in panta si de aceea avem nevoie de sisteme de culturi pentru inverzirea solului, pentru ca aceste procese naturale sa nu se accentueze”, a mai spus Daea.

Raport FAO: peste un miliard de oameni sufera de foame

Ministrul a precizat in conferinta ca un raport FAO arata ca un miliard de oameni sufera de foame, din cauza lipsei de hrana, iar preocuparea actuala pentru mentionarea solului nu este suficient de activa in momentul acesta.

„In realitate avem zilnic, la fiecare 6 secunde, o pierdere a unei vieti, a unui copil, asa spune un raport FAO si ca pierdem intr-o recreatie 100 de copii din cauza lipsei de hrana, dar si ca sufera pe planeta peste un miliard de oameni de foame pentru ca nu au posibilitatea sa se hraneasca. In procesul acesta al vietii solului in loc sa-l mentii te indepartezi de el, pentru ca risipa este o evidenta, iar preocuparea nu este suficienta de activa in momentul acesta”, a mai spus ministrul Daea.

Studiile de specialitate arata ca terenurile agricole in panta cu pericol de eroziune ocupa 43% din suprafata agricola a tarii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE