Parlamentul ia in calcul interzicerea exportului de cherestea. Asociatiile forestiere se opun

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Reprezentantii Asociatiei Forestierilor din Romania – ASFOR considera ca interzicerea exportului de cherestea este un nonsens economic si va duce la falimentarea sectorului forestier din Romania si pierderea a peste 100.000 de locuri de munca, noteaza Agerpres.

„Consideram ca este o tema falsa pentru Romania – prin gestionarea durabila a padurilor trebuie sa dam valoare lemnului, iar acest lucru poate fi facut doar printr-un mod responsabil si sustenabil de administrare, exploatare, prelucrare si valorificare. Scopul initiativei legislative este gospodarirea durabila a padurilor – pentru atingerea acestui scop administratorii de fond forestier au nevoie in primul rand de resursele financiare necesare pentru a finanta toate operatiunile administrative ce conduc la o gestionare durabila a padurilor. De unde vor lua aceste resurse financiare daca produsul lor nu va mai avea cautare? Interzicerea exportului de cherestea este un nonsens economic, in conditiile in care Romania produce 5,5 milioane mc de cherestea din care exporta anual aproximativ 4 milioane mc, iar consumul intern reprezinta circa 1,5 milioane mc.

Romania, pe primele locuri in Europa pe piata de cherestea

Organizatia patronala precizeaza ca, in Romania, capacitatea de consum intern a sortimentelor de masa lemnoasa supuse interzicerii la export este mult mai mica decat capacitatea de productie a padurilor stabilita conform amenajamentelor silvice.

„Anual, se pot recolta din padurile Romaniei 22 milioane mc de lemn, recoltam 19,5 milioane mc din care circa 9,5 milioane mc sunt utilizati ca lemn de lucru in industria de prelucrare obtinandu-se cherestea, furnir, panouri din lemn masiv, placi (PAL, MDF, OSB, Panel). Diferenta o reprezinta lemnul de foc si lemn pentru alte utilizari in mediul rural. Romania a devenit in ultimii ani un mare importator de masa lemnoasa – importam pe segmentul rasinoase pana la 3 milioane mc lemn rotund si 0,5 milioane mc cherestea, iar pe segmentul foioase 0,12 milioane mc bustean si peste 0,1 milioane mc cherestea. Interzicerea exportului de bustean poate fi o masura pozitiva, dar fara impact deosebit, exporturile de bustean din Romania sunt reduse – sub 30.000 mc busteni rasinoase si sub 100.000 mc busteni foioase”, noteaza ASFOR.

Datele Asociatiei arata ca Romania este in primii 10 jucatori la nivel european pe piata de cherestea, „loc obtinut foarte greu si in conditii de concurenta acerba cu competitori precum Austria, Germania, Rusia, Suedia sau Finlanda”. „Este de neinteles de ce se doreste ca, printr-o lege, Romania sa fie scoasa de pe piata externa a lemnului”, mentioneaza sursa citata.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE