grau de vanzare

Care este pretul graului dupa interzicerea exporturilor? Tot mai multi producatori refuza vanzarea

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pe piata interna, preturile la grau depasesc 0,93 – 0,95 lei/kilogram, in contextul interzicerii exporturilor de grau in spatiul extracomunitar, iar in prezent se pune in aplicare practica refuzului vanzarii, cu scopul de crestere a pretului, anunta Federatia Nationala Pro Agro intr-un comunicat.

„Desi au existat voci care au criticat aceasta masura, respectiv comunicari in conformitate cu care decizia de interzicere a exportului (catre tarile terte) a afectat pretul graului pe piata interna pana la 0,7 lei/kg, am decis consultarea membrilor Pro Agro cu activitati de morarit si panificatie pentru a putea avea o imagine clara, raportata la piata de profil si preturile practicate in mod real in aceasta perioada.”, se mai spune in comunicat.

Pro Agro, despre pierderile reale suferite de producatori

Reprezentantii Pro Agro reclama in acelasi timp “o practica de dezinformare cu privire la pierderile reale ale producatorilor de cereale, mai ales in conditiile in care exporturile de pana la intrarea in vigoare a Ordonantei Militare nr. 8 s-au situat la 86% din target.”

„Avand in vedere iminenta criza economica care va afecta Romania in perioada urmatoare, consideram cu tarie ca este extrem de important ca in ponderea comertului intra comunitar si a exporturilor, cea mai insemnata categorie de produse sa fie cele cu valoare adaugata si nu materia prima. Este necesar ca in aceasta perioada, extrem de dificila pentru economia romaneasca, sa manifestam solidaritate, inclusiv intre sectorul productiei primare si cel al procesarii, in detrimentul lobbyului agresiv care prezinta scaderi alarmante, de 20 euro pe tona de grau, mai ales avand in vedere ca, in conformitate cu dispozitiile Ordonantei Militare nr. 8, comertul intracomunitar nu a fost in vreun fel restrictionat.”, se mai arata in comunicat.

Producatorii cer Guvernului o analiza a stocului de cereale

In aceste conditii, reprezentantii Pro Agro solicita Guvernului o analiza a stocurilor de cereale existente, raportat la necesarul din panificatie, la cel din zootehnie, dar si la necesarul ce reprezinta rezerva de stat.

“In masura in care se va constata ca exista cantitati suficiente consumului intern, propunem stabilirea unor contingente pentru porumb, chiar inainte de incetarea situatiei de urgenta, avand in vedere ca din cauza pestei porcine sectorul zootehnic nu sustine un consum semnificativ, consecinta fiind aglomerarea spatiilor de stocare.”, se mai precizeaza in comunicat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE