E oficial! Exporturile de bustean, interzise pentru 10 ani

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Camera Deputatilor a adoptat, pe data de 23 aprilie, un proiect de lege conform caruia toate exporturile de bustean in spatiul extracomunitar vor fi interzise pentru o perioada de 10 ani. Prevederile legislative intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2021.

Potrivit textelor adoptate, „se interzice exportul de bustean, cu sau fara coaja, sau lemn rotund, pentru o perioada de 10 ani, in spatiul extracomunitar incepand cu data de 1 ianuarie 2021. Nerespectarea interdictiei de export a masei lemnoase se pedepseste cu inchisoare de la un an la 3 ani sau cu amenda in cuantum de 100.000 lei”.

Pentru o mai buna transparenta, proiectul prevede ca Registrul national de evidenta informatizata a proprietatilor forestiere sa fie gestionat de autoritatea publica centrala, iar structurile teritoriale din domeniul silvic vor trebui sa verifice, prin sondaj, actele de pune in valoare, pe baza unor criterii de risc.

„Realizarea cadastrului aferent fondului forestier proprietate publica a statului este finantata de la bugetul de stat sau din surse proprii ale administratorilor fondului forestier proprietate publica a statului. In vederea asigurarii transparentei recoltarii masei lemnoase din fondul forestier national se instituie Catalogul national al masei lemnoase la nivelul autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura prin utilizarea bazelor de date informatice existente la nivelul acesteia. Autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura va publica Catalogul national al masei lemnoase de site-ul propriu, al carui model se aproba prin ordin al conducatorului autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura. Structurile teritoriale de specialitate ale autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura vor verifica prin sondaj actele de punere in valoare in baza unor criterii de risc”, mai prevede proiectul.

Decizia de interzicere a exporturilor de bustean a fost luata in contextul procedurii de infringement, declansata de Comisia Europeana, pe fondul defrisarilor ilegale din tara noastra.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE