Ce ne facem daca nu ploua?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cu mii de hectare cultivate cu grau distruse de seceta, Guvernul se joaca cu stocurile de cereale. Ba se interzic exporturile, ba sunt permise.

De luni bune, pe mii de hectare din toata tara nu a cazut un strop de apa. Unde nu se pot iriga culturile, multi fermieri nici macar nu se gandesc sa intoarca brazda si sa semene altceva pentru ca, spun ei, nu ar iesi nimic, daca nu ploua. Iar meteorologii nu au vesti bune in acest sens.

Iata de ce Guvernul, prin Ministerul Agriculturii, se pregateste sa acorde despagubiri fermierilor afectati de seceta prelungita.

In acelasi timp, in multe localitati din tara banala faina de grau ba apare, ba dispare zile bune de pe rafturile magazinelor, iar cei care platesc taxe si impozite nu reusesc sa cumpere ce au nevoie. Si sa ne gandim cum umbla niste pensionari cu pensii mici de la un magazin la altul sa caute paine sau faina, caci pentru ei 2 lei in plus la paine reprezinta painea de a doua zi.

Sa ne gandim ca aceste taxe si impozite platite de romani si de ceilalti europeni se intorc catre marii fermieri din Romania sub forma de subventii platite de APIA din fonduri guvernamentale si europene. Iar in timp ce pensionarii distrusi de munca in fabricile comuniste si beneficiarii de pensii de stat mici umbla sa gaseasca un kilogram de faina, Romania exporta grau si porumb. Chiar si MADR, prin ministrul de resort, ne asigura ca avem stocuri. Un alt reprezentant al institutiei spune ca suntem exportatori clari, deci sa nu ne temem. Dar daca vindem tot acum, mai ales in afara Uniunii Europene, care ne trimite ajutoare, in plina criza de sanatate si seceta arzatoare, de unde vom mai avea, domnilor aflati la conducerea tarii?!

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, sustine ca Romania are suficiente stocuri de cereale si alimente pana la noua recolta, daca se merge pe „rezonabilitatea si veridicitatea” cifrelor furnizate de agentii economici, existand chiar excedente considerabile la lapte, produse lactate, carne de pui, legume si carne de vita.

Dar ce nu ne spune domnul ministru este ce ne facem daca nu ploua?

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE