Prognoza agrometeo: seceta pedologica extrema la grau, pe majoritatea suprafetelor

Facebook
Twitter

Vremea mai rece sub aspect termic de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de incalzire treptata, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 4…15°C la inceputul perioadei, valori mai scazute cu 1…4°C comparativ cu mediile climatologice si 6…18°C in restul zilelor, abaterile termice pozitive fiind de 1…4°C, in majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura maxima a aerului se va situa intre 12…25°C, in toate zonele de cultura. Temperatura minima a aerului va oscila intre -4…11°C pe intreg teritoriul agricol, valorile cele mai scazute fiind posibile in zonele depresionare, unde izolat vor fi conditii de producere a brumei.

La adancimea de 5 cm in sol, temperatura medie diurna se va incadra intre 10…19°C, favorabila efectuarii insamantarilor de primavara, precum si parcurgerii primelor faze de vegetatie (germinare-rasarire) la culturile infiintate pana in prezent.

Sunt prognozate ploi locale, izolat cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, in aproape toata tara. Totodata, se vor putea inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol, indeosebi in nordul tarii. Caracteristici agrometeorologice

Continutul de apa pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Moldova, Dobrogea, Banat si Crisana, cea mai mare parte a Munteniei, Transilvaniei si Olteniei. Rezerva de umiditate din sol se va situa in limite satisfacatoare, in Maramures, local in nordul si nord-estul Transilvaniei, izolat in nordul Olteniei si nord-vestul Munteniei. Rezerva de apa in stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va incadra in limite satisfacatoare, in Maramures si Crisana, cea mai mare parte a Banatului si Olteniei, nordul, local in centrul si sudul Transilvaniei, sudul si vestul Munteniei, izolat in nord-vestul Moldovei.

Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) se vor inregistra in Dobrogea, pe suprafete agricole extinse din Moldova si Muntenia, local in estul, centrul si sud-vestul Transilvaniei, izolat in nord-vestul Banatului si estul Olteniei.

Pe fondul regimului hidro-termic din aer si sol favorabil, procesele de crestere si dezvoltare ale speciilor de camp si pomi-viticole vor evolua in general in conditii normale, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Cerealierele de toamna (orz si grau) semanate in epoca optima vor parcurge fazele de infratire (60-100%) si alungirea tulpinii (10-80%), iar culturile insamantate tardiv isi vor continua formarea frunzei a treia (70-100%), precum si infratirea (40-100%).

Rapita se va afla la dezvoltarea aparatului foliar, alungirea tulpinii (10-70%) si aparitia inflorescentelor (10-40%), cu o uniformitate si vigurozitate a plantelor in general buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive, precum si pe terenurile afectate de seceta pedologica cu diferite grade de intensitate.

In plantatiile pomicole, la soiurile timpurii de samburoase se vor semnala inflorirea si legarea rodului, iar la semintoase se vor continua fazele de inmugurire, dezmugurire si aparitia butonilor florali. In majoritatea podgoriilor, vita de vie va inregistra fazele de „plans” si inmugurire, precum si local, dezmugurirea. Culturile prasitoare (floarea-soarelui, porumb) infiintate pana in prezent se vor afla in primele faze de vegetatie (germinare si rasarire), continuandu-se totodata lucrarile de semanat.

Conditiile agrometeorologice vor permite efectuarea in conditii bune a lucrarilor agricole specifice campaniei de primavara (pregatirea patului germinativ, semanatul/plantatul culturilor de primavara, tratamente fito-sanitare in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, etc.), acestea fiind sistate temporar doar in zilele cu precipitatii.

Recomandari de specialitate

  • Continuarea pregatirii patului germinativ si efectuarea lucrarilor de semanat/plantat la culturile de primavara (floarea-soarelui, porumb, cartof);
  • Fertilizarea faziala a cerealierelor de toamna cu ingrasaminte minerale complexe;
  • Efectuarea lucrarilor de intretinere (combaterea buruienilor, tratamente fito-sanitare, taieri de rodire in vii si livezi), la speciile de camp si pomi-viticole;
  • Verificarea si controlul semanaturilor de primavara in vederea determinarii capacitatii de germinare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE