Comisia Europeana: Romania, o sursa de dezastre maritime la exportul cu animale. Ce masuri iau autoritatile din tara noastra

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In urma unui audit desfasurat de Comisia Europeana  s-a ajuns la concluzia ca tara noastra este o sursa de dezastre maritime in ceea ce priveste exportul de animale vii.

In aceste conditii, ANSVSA publica un raport, in care descrie situatia actuala si enumera masurile ce au fost luate, pentru ca tara noastra sa se conformeze cu recomandarile Comisiei Europene. In cele ce urmeaza va redam continutul documentului.

„In perioada 30 septembrie – 2 octombrie 2019, Comisia Europeana a desfasurat o misiune de audit in Romania pentru evaluarea bunastarii animalelor in timpul transporturilor navale catre tari terte.

Raportul misiunii a identificat unele neconformitati, iar Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a elaborat un plan de actiune, cu un calendar strict,  pentru remedierea acestora.

De asemenea, din dispozitia presedintelui ANSVSA, structura de audit public intern a efectuat o misiune in luna decembrie 2019, la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Constanta, entitate care a autorizat majoritatea navelor de transport pentru animale.

Ca urmare recomandarilor formulate de catre auditorii care au luat parte la cele doua misiuni, ANSVSA a luat urmatoarele masuri:

  • Modificarea procedurii de autorizare a transportatorilor navali, precum si a navelor de transport pentru animale. In acest sens, a fost elaborat un proiect de ordin comun Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor – Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor.
  • Proiectul de ordin contine prevederi referitoare la procedura de autorizare a vapoarelor destinate transportului pentru animale, care se va realiza de echipe mixte ANSVSA – ANR (Autoritatea Navala  Romana), la procedura de depunere a documentelor si a termenului in care se face evaluarea vasului in vederea autorizarii si a perioadei de valabilitate a autorizatiei, care va fi de maximum 3 ani;
  • Elaborarea unui act normativ destinat protectiei animalelor destinate exportului, atat pe cale rutiera, cat si navala. Acesta contine prevederi suplimentare fata de Reg. Cons. 1/2005/CE privind protectia animalelor in timpul transportului, aplicabile la iesirea mijloacelor de transport de pe teritoriul Uniunii Europene.
  • La elaborarea ambelor acte normative s-a folosit versiunea 2019 a documentului de retea pentru navele de transport animale vii – un ghid, realizat in coordonarea reprezentantilor Comisiei Europene, bazat pe experienta tuturor statelor membre care autorizeaza vapoare destinate transportului pentru animale.
  • De asemenea, specialisti ai Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor au participat la  subgrupul de lucru constituit la nivelul Comisiei de agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice, in vederea finalizarii proiectului de lege privind protectia animalelor destinate exportului in tari terte.
  • Pe termen scurt si mediu,  Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor va actiona pentru schimbarea cadrului legislativ referitor la transportul naval al animalelor, semnarea protocolului de colaborarea Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor – Autoritatea Navala Romana, finalizarea procedurii de autorizare a vapoarelor destinate transportului pentru animale si va organiza instruiri cu personalul implicat in autorizarea si controlul vapoarelor destinate transportului pentru animale”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE