Bloomberg: Romania interzice exporturile de cereale. Ce efect va avea aceasta decizie asupra economiei mondiale

Facebook
Twitter

Decizia Romaniei de a bloca exporturile de cereale in contextul pandemiei de coronavirus ar putea spori temerile legate de aprovizionarea cu alimente la nivel global si ar contribui la cresterea pretului cerealelor in intreaga lume, arata o analiza Bloomberg.

Cu toate acestea, agentia americana apreciaza ca aceasta decizie este in mare masura una simbolica, in conditiile in care Romania, al doilea exportator de grau al Uniunii Europene, a vandut deja o foarte mare parte din recolta in acest moment al sezonului agricol.

Potrivit UkrAgroConsult, sub 1% din exporturile de grau ale UE vor fi afectate in urma acestei decizii, insa aceasta ar putea reprezenta manifestarea unei noi tendinte comerciale.

„Aceasta este o manifestare a unei noi tendinte – protectionismul alimentar – si confirma ca exista temeri privind aprovizionarea”, a precizat Sergey Feofilov, director general al UkrAgroConsult, Kiev.

Preturi mai mari ale cerealelor

Decizia Romaniei de a interzice exporturile cu cerealele creeaza deja primele efecte, dovada fiind Bursa de cereale din Chicago, una de referinta la nivel international, unde cotatiile au urcat deja cu 12%.

Totusi, ONU sfatuieste impotriva adoptarii a astfel de masuri si apreciaza ca numarul oamenilor care sufera de foame s-ar putea dubla in cateva luni, fie din cauza pierderii locurilor de munca, fie din cauza intreruperii activitatii pe fondul pandemiei

Exportul de cereale, permis in interiorul UE

Cu toate ca interdictia nu vizeaza tarile din interiorul spatiului comunitar, Romania este unul dintre cei mai mari exportatori de grau pentru Egipt, Iordania, Coreea de Sud si Sudan, tari catre care nu vor mai putea exporta cereala pe timpul starii de urgenta.

Si tari ca Rusia si Kazahstan au impus restrictii cu privire la exportul de cereale insa, pe moment, reglementarile nu sunt foarte stricte iar produsele inca sunt vandute.

Gasiti aici mai multe detalii despre directivele Ordonantei 8, adoptata de Guvernul Romaniei, care prevede, printre altele, interzicerea exporturilor pentru anumite cereale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE