Romania a interzis exporturile de grau, porumb si floarea soarelui

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a anuntat ca a semnat ordonanta militara prin care se interzic, pe perioada starii de urgenta, exporturile de grau, porumb, floarea soarelui, orz, ovaz, soia.

„Astazi am semnat ordonanta militara nr.8, aprobata de primul ministru, domnul Ludovic Orban”, a anuntat ministrul Marcel Vela.

Pe langa interdictia de export, de aseara este permisa depalasarea in afara locuintelor a titularilor permiselor de pescuit comercial.

Iata principalele prevederi ale Ordonantei militare numarul 8, care privesc sectorul agroalimentar:

Art.1 – (1) Este permisa circulatia in afara locuintei/gospodariei a titularilor autorizatiilor/permiselor de pescuit comercial pe Dunare/apele interioare/Marea Neagra in vederea desfașurarii activitatilor de pescuit comercial și acvacultura, precum și pentru valorificarea/comercializarea produselor rezultate in urma acestor activitati.
(2) Este permisa circulatia in afara locuintei/gospodariei a apicultorilor spre/dinspre locatia stupinei sau pentru deplasarea stupinei. Dovada calitatii de apicultor se face cu adeverinta ce cuprinde codul de stupina eliberata de oficiile judetene de zootehnie, sau cu orice alte acte doveditoare a calitatii de apicultor și a proprietatii asupra stupilor.
(3) Este permisa circulatia in afara locuintei/gospodariei pentru achizitia de autovehicule, piese de schimb pentru autovehicule și servicii de reparatii auto.
(4) Prevederile art.4 din Ordonanta militara nr.3/2020 privind masuri de prevenire a raspândirii COVID-19 se aplica in mod corespunzator.
(5) In declaratia pe propria raspundere, persoanele prevazute la alin.(1) și (2) mentioneaza, ca motiv, deplasarea in interes profesional, iar persoanele prevazute la alin.(3) mentioneaza, ca motiv, deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acopera necesitatile de baza ale persoanelor.

Achizitionarea intracomunitara a produselor agroalimentare mentionate se poate face numai daca statul membru al Uniunii Europene face dovada faptului ca produsele achizitionate sunt destinate consumului intern propriu sau al celui comunitar, iar nu exportului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE