Vesti bune de la Bruxelles. UE nu interzice exportul de porci din Romania

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In 24 – 25 octombrie 2019 a avut loc la Bruxelles reuniunea comitetului permanent pentru animale, alimente, plante si furaje (SCoPAFF), unde a fost luata in discutie si evolutia pestei porcine africane (PPA) in tara noastra.

Reprezentantul Romaniei a prezentat situatia actualizata a pestei porcine africane, inclusiv informatii privind focarele recent confirmate si, in urma analizei, Comisia a propus modificarea regionalizarii si includerea judetelor Sibiu, Neamt, Caras Severin si Alba in partea III a anexei Deciziei 709/2014.

In ceea ce priveste zona rosie de restrictie, comertul cu porci din Romania, carne si preparate din carne de porc provenite de la acestia pe piata comunitara si cu tarile terte, nu este interzis in totalitate. Porcii vii proveniti din zona rosie, destinati pentru sacrificare imediata, precum si carnea si produsele din carne provenite de la acestia pot fi comercializate, prin derogare, catre zone din alte state membre aflate la acelasi nivel de restrictie.

In ceea ce priveste comertul cu tarile terte, acesta continua, in functie de conditiile de export negociate sau solicitate de catre fiecare stat importator in parte.

Decizia Comisiei Europene, de a nu include tot teritoriul national in partea III a anexei Deciziei 709/2014, a venit ca urmare a Planului de masuri prezentat de partea romana care cuprinde o serie de dispozitii cu aplicabilitatea imediata:

Proiectul de Ordin al MADR pentru stabilirea dimensiunilor exploatatiilor de suine si a tipurilor acestor exploatatii care prevede limitarea la 5 porci intr-o gospodarie. Scopul actului normativ este de a reduce posibilitatea transmiterii la nivel national a virusului PPA, din cauza dificultatii aplicarii conforme a masurilor de biosecuritate in integralitatea lor.

– Proiect de modificare a Ordinului comun ANSVSA – MADR privind aigurarea masurilor de biosecuritate in exploatatiile de suine.

– Cresterea cuantumului amenzilor pentru nerespectarea legislatiei privind circulatia animalelor provenite din zone cu restrictie pentru PPA, identificarea si inregistrarea animalelor, anuntarea serviciilor veterinare sau a altor autoritati despre cazurile de imbolnavire sau deces al animalelor din gospodarie, reducerea efectivului de mistreti.

– Interzicerea cresterii suinelor in zone izolate (cantoane silvice, stane de oi).

– Intensificarea controalelor privind identificarea, inregistrarea si miscarea suinelor, in exploatatiile nonprofesionale ce detin 5 sau mai multe suine. Verificarile care se deruleaza si in prezent vizeaza cu precadere fermele de reproductie pentru a verifica respectarea legislatiei referitoare la identificarea si inregistrarea purceilor, dar si la obligatia notificarii serviciilor veterinare, atunci cand se instraineaza suinele.

– Intensificarea controalelor privind circulatia animalelor, realizata de serviciile veterinare in colaborare cu alte institutii ale statului (Politia, Jandarmeria).

In paralel cu aceste masuri, se desfasoara la nivel national actiunea de inspectie in exploatatii, ocazie cu care se fac si verificari in scopul depistarii eventualelor suine cu semne clinice de PPA.

Forma finala a bugetului Uniunii Europene votata de Parlament prevede acordarea a 50 de milioane de euro pentru sprijinirea fermierilor afectati de pesta porcina africana, bani care, in mare pare vor ajunge la fermierii romani afectati de virusul PPA. Acordarea acestui nou sprijin financiar reprezinta o confirmarea a eforturile intreprinse de autoritatile romane pentru combaterea si eradicarea pestei porcine africane.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE