Romania reia exportul de animale catre tarile din Golful Persic. Mai multe ONG-uri se opun

Facebook
Twitter

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Sorin Rosu Mares, sustine ca vizitele efectuate in Golful Persic de prim-ministrul Viorica Dancila si ministrul Petre Daea au dus la redeschiderea exporturilor de animale catre tarile arabe, relateaza Agerpres.

Oficialul mai precizeaza ca au fost deja semnate primele contracte pentru vanzarea de ovine si bovine.

„In urma turneului care s-a facut in Golful Persic si in tarile din aceasta zona, al Guvernului in frunte cu doamna premier si cu ministrul Agriculturii, s-au deschis pietele, iar primele contracte au fost semnate: pentru 100.000 de ovine – este semnat si va pleca la inceputul anului si, de asemenea, este un contract semnat pentru 10.000 de bovine, care sa plece inspre Golful Persic. Este o veste extraordinara, deschizand aici piata, pentru ca, prin toate politicile pe care noi le-am promovat, vedeti, ovinele sunt in momentul de fata un potential extraordinar pe care noi il avem si trebuie valorificat prin aceste cai catre export”, a declarat secretarul de stat.

Mai multe organizatii non-profit din Romania nu sunt de acord cu reluarea exporturilor

Cu toate acestea, mai multe ONG-uri si activisti pentru drepturile animalelor nu privesc cu ochi buni reluarea exporturilor de animale catre tarile din Golful Persic.

Organizatia pentru protectia animalelor Animals International este unul din criticii acestei decizii. ONG-ul sustine ca animalele sunt transportate in conditii precare catre tarile de destinatie, in caldura extrema si fiind private de apa.

Animals International da drept exemplu Parlamentul australian, care a decis suspendarea exporturilor catre tarile din Golful Persic, tocmai din aceste considerente.

„Acordul comercial a fost perfectat dupa ce Australia a oprit exportul de ovine vii in timpul verii din Orientul Mijlociu din cauza ca milioane de oi au suferit din cauza caldurii excesive de pe vapoare, multe dintre ele pierind pe drum. Imagini socante ale animalelor literalmente coapte de vii de caldura excesiva, in timp ce navele intrau in Golful Persic, au facut inconjurul lumii si au condus la initierea a numeroase proiecte de legi de interzicere a comertului cu oi vii, in Parlamentul australian”, se arata intr-un comunicat emis de Animals International.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE