Meniu

INS: scumpire a cartofilor si in luna februarie. Care este cauza

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Potrivit INS, cartofii au continuat sa se scumpeasca in februarie, pretul acestora urcand cu 9,98% fata de ianuarie si cu 21% fata de decembrie 2018, acestea fiind cele mai mari cresteri de pret in randul produselor alimentare, noteaza Agerpres.

Pe de alta parte, ouale s-au ieftinit cel mai mult in februarie, pretul scazand cu 1,66% fata de ianuarie si cu 0,24% fata de decembrie 2018.

In ansamblu, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 1,27% in februarie fata de luna precedenta si cu 2,59% fata de ultima luna a anului trecut.

Rata inflatiei ar putea ajunge la 3% pana la sfarsitul acestui an

Preturile de consum au crescut cu 0,79% in februarie 2019, comparativ cu luna anterioara, in timp ce rata anuala a inflatiei a urcat la 3,83%, pe fondul scumpirii alimentelor cu 4,46%, a marfurilor nealimentare cu 3,74% si a serviciilor cu 3,08%, potrivit datelor Institutului National de Statistica publicate marti.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat la 3% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si estimeaza o inflatie de 3,1 pentru finalul anului viitor, a anuntat, in luna februarie, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflatiei.

Ministrul Daea, despre majorarea pretului la cartof: „O situatie normala”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, sustine ca majorarea pretului la cartofii romanesti este una cat se poate de normala, si ii incurajeaza pe consumatori sa cumpere soiuri romanesti, „chiar daca este putin mai sus ca pret”.

Seful MADR i-a indemnat pe cumparatori sa aleaga cartoful romanesc, chiar daca este mai scump, din respect pentru producatorii locali.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE