Judetul in care pretul cartofilor s-a dublat. Care este cauza

Facebook
Twitter

Cartofii vanduti in judetul Harghita sunt acum de doua ori mai scumpi decat anul trecut. Producatorii pun aceste scumpiri pe fondul vremii nefavorabile, care le-a afectat productiile de anul acesta, noteaza Agerpres.

Directorul Directiei Agricole Harghita, Torok Jeno, a declarat ca productia media la hectar a fost, in acest an, de aproximativ 24 tone, cu 10% mai mica decat in 2017, dar pretul este dublu si exista sperante ca el va mai creste.

„Productiile din acest an sunt compensate, oarecum, prin preturile de valorificare, mai bune decat anul trecut. In ultimii 2-3 ani am avut productii mari si pret mic; acum, pretul este practic dublu la cartof fata de anul trecut. Anul trecut era 45-50 de bani (per kilogram n.r.) si acum este de 90 de bani, un leu si chiar 1,1 lei, in functie de calitate si sortiment”, a spus Torok Jeno.

Interesul strainilor pentru cartofii din Harghita, o alta potentiala cauza a scumpirilor

Seful DAJ Harghita a vorbit si despre interesul strainilor pentru cartofii din Harghita, precizand ca pana acum nu au plecat transporturi la export insa vestea unor posibile colaborari cu piata externa au dus la scumpirea produsului.

„La noi inca nu au plecat transporturi spre exterior. Din Covasna au plecat cateva transporturi in Bulgaria si catre Grecia, la noi in judet inca nu am auzit. Oricum, aceasta veste a facut sa se mentina si chiar sa creasca pretul cartofului si este nevoie de cartofii nostri pe piata interna”, mai spune Jeno.

In Harghita, cartoful a fost cultivat, in acest an, pe 7.500 de hectare, in ultimii ani suprafata scazand, din cauza preturilor mici inregistrate la valorificarea recoltei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE