Meniu

Preturile cresc din nou: scumpiri de peste 20% la alimentele de baza

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Potrivit unui raport INS, pretul alimentelor de baza a inregistrat cresteri cu peste 20% fata de luna decembrie a anului trecut, cea mai mare crestere, de 21%, inregistrandu-se la cartofi. Scumpiri de 20% s-au inregistrat si in cazul citricelor.

Pe langa scumpirile inregistrate in cazul cartofilor si in cazul portocalelor si lamailor, INS arata ca exista si scaderi ale preturilor in cazul anumitor produse principale de consum. Ouale s-au ieftinit cu 7,71% iar fasolea are un pret mai mic cu 2,18% fata de finalul anului trecut, potrivit datelor INS.

In luna iulie a anului in curs (2019), fructele s-au ieftinit cu 1,31% fata de iunie, iar pretul cartofilor a scazut fata de iulie, cu 11,41%.

Carnea de porc si ouale, mai scumpe in luna iulie

Pe de alta parte, in iulie preturile carnii de porc au crescut cu 0,58%, oule au fost mai scumpe cu 0,64% iar telemeaua a inregistrat o scumpire de 0,55%, mai arata analiza INS.

Raportat la finalul lui 2018, tutunul a devenit mai scump cu 6,18%, pretul combustibililor s-a marit cu 4,79%, energia termica a inregistrat un avans de 4,79%. Pe de alta parte, INS arata ca preturile gazelor naturale a scazut in primele 7 luni ale lui 2019 cu 4,93% iar energia electrica s-a ieftinit cu 0,61%.

Scumpiri au fost inregistrate si in cazul serviciillor de transport aerian, acestea marindu-si preturile cu 9,26% in iulie, raportat la iulie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE