septembrie 26, 2020

FAO: preturile alimentelor au crescut din nou in noiembrie. Care este cauza?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Potrivit agentiei de specialitate a Natiunilor Unite, preturile alimentelor la nivel mondial au crescut puternic in luna noiembrie. Cele mai insemnate scumpiri au fost observate la carne si la uleiurile vegetale, in ciuda preturilor tot mai mici la cereale.

FAO – Organizatia pentru Alimente si Agricultura, care masoara modificarile lunare pentru cereale, seminte oleaginoase, produse lactate, carne si zahar a atins in luna noiembrie nivelul maxim pentru 26 de luni, in medie 177,2 puncte, in crestere cu 2,7% fata de luna precedenta si in crestere cu 9,5% de la an la an.

FAO a estimat ca productia de cereale va atinge o valoare maxima de 2,714 miliarde de tone in 2019, in crestere cu 0,4% fata de ultima sa prognoza. Indicele preturilor la cereale a scazut cu 1,2%, pana la 162,4 puncte, cu o oferta mare la export si o concurenta puternica intre producatorii mondiali care influenteaza preturile la grau. Preturile orezului au scazut la valorile minime din ultimele sase luni, pe masura ce noi cantitati recoltate au sporit presiunile.

Pretul uleiului vegetal, cel mai inalt punct din mai 2018

Indicele preturilor uleiului vegetal a crescut cu 10,4%, pana la 150,6 puncte, atingand cel mai inalt punct din mai 2018, condus de preturile mai mari ale uleiului de palmier. Indicele preturilor carnii a inregistrat cea mai mare crestere lunara din mai 2009, cu 4,6 la suta din octombrie, pana la 190,5 puncte.

Carnea de vita si si cea de oaie au crescut cel mai puternic, pe fondul cererii din China si consumului sporit de la sfarsitul anului. Indicele preturilor zaharului a fost in medie de 181,6 puncte, in crestere cu 1,8% la suta fata de octombrie, din cauza unei potentiale cereri majorate. Indicele FAO al preturilor produselor lactate a inregistrat o medie de 192,6 puncte, in crestere usoara fata de octombrie, dupa doua luni de scaderi.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE