FAO: preturile alimentelor, in crestere pentru a treia luna consecutiva

Facebook
Twitter

Preturile alimentelor la nivel mondial au crescut pentru a treia luna consecutiv, pentru a atinge maximul a cinci ani in decembrie, antrenate de cresterile uleiurilor vegetale, zaharului si lactatelor, precum si de cresterea preturilor la cereale, a anuntat FAO.

Indicele preturilor alimentare al Organizatiei pentru Alimente si Agricultura (FAO) din ONU, care masoara modificarile lunare pentru un cos de cereale, seminte oleaginoase, produse lactate, carne si zahar, a sarit la cel mai inalt nivel din decembrie 2014, cu o medie de 181,7 puncte, in crestere cu 2,5% fata de luna precedenta.

Pentru intreg anul, indicele a fost in medie de 171,5 puncte, cu 1,8% mai mare decat in ​​2018, dar sub varful de 230 de puncte atins in 2011. Indicele preturilor cerealelor a crescut cu 1,4%, pana la media de 164,3 puncte, condus de preturile mai mari pentru grau, dupa majorarea cererii in China si a aparitiei unor probleme de logistica in urma grevelor din Franta.

Crestere semnificativa de pret la ulei

Preturile orezului au fost suferit modificari minore. Preturile uleiului vegetal au crescut puternic, indicele crescand cu 9,4% pana la 164,7 puncte in decembrie. Preturile uleiului de palmier au crescut pentru a cincea luna consecutiva, in linie cu cererea de biodiesel, antrenand si uleiul de soia, de floarea soarelui si de rapita.

Indicele preturilor la lactate a fost in medie de 198,9 puncte in decembrie, in crestere cu 3,3%, cu preturi mai mari la branzeturi si lapte praf degresat, care au depasit preturile untului si laptelui praf integral. Indicele preturilor la zahar a crescut cu 4,8% pana la 190,3 puncte, in urma cresterii cererii de etanol cauzata de majorarea preturilor la petrol.

In schimb preturile carnii sunt aproape neschimbate fata de noiembrie, cu indicele la 191,6 puncte, preturile mai mari ale carnii de porc si oaie fiind echilibrate de scaderea preturilor la carnea de vita.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE