septembrie 27, 2021

FAO: scumpire a alimentelor pentru a noua luna consecutiva. Cele mai mari preturi din 2014 si pana in prezent

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Indicele global al preturilor la produsele alimentare a crescut, in februarie, pentru a noua luna consecutiva si a ajuns la cel mai ridicat nivel din 2014 si pana acum, anunta Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

Recoltele de cereale pe plan global sunt in grafic pentru a atinge un nivel record in 2020, a informat FAO, adaugand ca datele preliminare indica o noua crestere a productiei in 2021.

In februarie, preturile la cereale au inregistrat o crestere cu 1,2%, dupa ce pretul sorgului pe pietele internationale a urcat cu 17,4%, datorita achizitiilor semnificative din China. Pretul graului s-a mentinut in mare parte stabil, in timp ce au crescut preturile la porumb si orez.

Pretul la grau a urcat cu 6,8% in ianuarie, datorita cererii globale solide si a majorarii taxei la exporturile de grau rusesc, anuntata de oficialii de la Moscova, a informat FAO.

Luna trecuta, pretul zaharului a crescut cu 6,4%, iar pretul uleiurilor vegetale a urcat cu 6,2%, la cel mai ridicat nivel din aprilie 2012.

Preturile la lactate s-au majorat cu 1,7% in februarie, iar pretul carnii cu 0,6%, pe fondul reducerii importurilor de carne de porc de catre China.

Conform noilor estimari ale FAO, productia mondiala de cereale in sezonul 2020 va fi de 2,761 miliarde tone, fata de 2,744 miliarde tone cat estima anterior, datele reprezentand o crestere de 1,9% fata de sezonul precedent. Aceasta revizuire reflecta cresterea cu 7,5 milioane de tone a productiei globale estimate la grau, in urma datelor publicate recent de autoritatile din Australia, UE, Kazahstan si Rusia.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE