ANSVSA se pregateste de gripa aviara. In ce context s-a luat aceasta decizie

Facebook
Twitter

Comisia Europeana a informat despre evolutia unui numar de 9 focare de gripa aviara, cu subtipul H5N8, inalt patogena, care evolueaza in regiunile: Krasnostawski, Lubartowski si Ostrowski din Polonia.

Adoptarea Deciziei privind masurile de protectie si regionalizarea, consecutiva declararii acestor focare de catre Polonia, a fost demarata la nivelul Comisiei Europene.

Avand in vedere prevederile legislatiei europene in vigoare, in baza principiului precautiunii, ANSVSA a dispus aplicarea, la nivel national, a unor masuri cu scopul de a preveni introducerea virusului gripei aviare in tara noastra.

In acest sens, au  fost informati operatorii economici care deruleaza operatiuni de comert intracomunitar cu pasari vii, oua pentru incubatie, produse si subproduse de pasare, despre aparitia si fermele unde evolueaza focarele de gripa aviara in Polonia.

Totodata, sunt informati crescatorii de pasari, despre situatia epidemiologica mai sus mentionata aparuta in spatiul comunitar, pentru respectarea masurilor de biosecuritate.

ANSVSA a dispus structurilor teritoriale efectuarea de controale, la destinatie, in fermele de pasari vii, oua pentru incubatie, unitatilor care produc, depoziteaza si comercializeaza produse si subproduse de pasare cu origine Polonia, pe teritoriul Romaniei, verificandu-se urmatoarele aspecte:

– trasabilitatea produselor si subprodusele de pasare (carne, oua, prduse din oua) provenite din Polonia, inclusiv verificarea originii acestora, modului de marcare a oualor, in sensul de a nu proveni din ferme supuse restrictiilor;

– documentele insotitoare, care trebuie sa ateste originea si conformitatea loturilor de oua cu cerintele legislatiei Comunitare relevante;

–  respectarii cerintelor generale si specifice de igiena.

ANSVSA monitorizeaza permanent, prin sistemele informatice de alerta (ADNS), existente la nivelul Comisiei Europene,  aparitia si evolutia focarelor, precum si neconformitatile aparute in comertul intracomunitar cu produse si subproduse de pasare (RASFF), precum si transporturile de pasari vii si de oua pentru incubatie (sistemul TRACES), avand ca destinatie Romania, in cadrul comertului intracomunitar.

Pana la aceasta data nu au fost notificate, prin sistemele mentionate, neconformitati cu privire la pasari vii, oua de incubatie, produse si subproduse din pasare.

In urma discutiilor, purtate de presedintele ANSVSA cu conducerea Serviciilor veterinare din Polonia, au fost oferite asigurari din partea acesteia ca au fost aplicate toate masurile legale si ca din zonele supuse restrictiilor nu au fost trimise spre comercializare in Romania pasari vii, oua de incubatie, produse si subproduse din pasare.

De asemenea, ANSVSA a fost informata de catre Comisia Europeana /Directoratul G – Crisis management in food, animals and plants, despre masurile de protectie si restrictiile impuse in focarele de boala din Polonia.

Mentionam ca, in perioada 16-17 ianuarie, experti din cadrul ANSVSA vor participa la Bruxelles, la o sesiune speciala dedicata acestei teme.

In functie de evolutia epidemiologica a bolii in Polonia, ANSVSA va actualiza informatiile si va impune, dupa caz, aplicarea de noi masuri.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE