Idei de afaceri: iata cum reuseste un procesator din Mures sa exporte plante medicinale tocmai in America

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Efectele benefice al plantelor medicinale sunt cunoscute de mii de ani, iar oameni din toate culturile si civilizatiile foloseau acest rod al pamantului pentru tratarea de diferite boli si afectiuni. In zilele noastre, situatia nu este cu mult diferita iar ceaiurile din anumite plante medicinale se pot dovedi extrem de eficiente impotriva multor afectiuni, fiind de multe ori mai indicate decat medicamentele conventionale.

Cererea mare pentru aceste ceaiuri naturiste au dezvoltat adevarate afaceri atat in tara noastra cat si peste hotare, insa nu multe sunt companiile care comercializeaza produse de o calitate ireprosabila si care refuza sa faca vreun compromis.

Cu toate acestea, tara noastra se poate mandri cu cateva companii procesatoare de plante medicinale care prin calitatea produselor comercializate si prin multa dedicare au reusit sa-si exporte ceaiurile chiar si peste ocean.

Unul dintre aceste exemple fericite este si compania CARPATHIAN HERBS din comuna Ibanesti, judetul Mures, care a reusit in doar cativa ani sa-si comercialize produsele tocmai in America. Compania este in plina expansiune si la momentul actual, isi va deschide o serie de centre de colectare in toata tara.

Contactat de redactia Stiri Agricole, Ionel Todoran, administratorul companiei a fost de acord sa dezvaluie modul in care compania sa a reusit in doar doi ani de activitate sa fie un etalon de calitate in ceea ce priveste ceaiurile din plante naturiste si cum a infiintat acest parteneriat romano-american.

,,Noi suntem o multinationala, avem o companie si in America. Ideea de baza este sa producem aici ceaiurile. Colectam plante din flora spontana si realizam acest lucru prin infiintarea de centre de colectare din toata tara. Dorim sa avem propriile noastre centre de colectare cu oameni pe care ii instruim, cu sefi de echipa, care aplica normele eco sau bio in materie de colectare a plantelor medicinale’’, a declarat Ionel Todoran, administratorul Carpathian Herbs pentru Stiri Agricole.

Atentia la detalii, esentiala pentru obtinerea calitatii

Todoran a explicat motivul pentru care plantele sale sunt atat de apreciate de catre americani si a precizat modul in care ceaiurile Carpathian Herbs sunt procesate.

,,Procesarea plantelor (sortare, uscare, maruntire, ambalare) se face la Ibanesti, judetul Mures. Aici avem o fabricuta nou construita. (…) Noi uscam plantele in uscatorul din fabrica de la Ibanesti. Uscam plantele artificial, la o anumita temperatura, astfel incat sa nu eliberam din plante uleiurile esentiale si pentru a pastra prospetimea plantelor. Procedeul de uscare dureaza 20 de ore in medie’’, mai explica Todoran.

Dupa spusele antreprenorului, si perioada de la timpul culegerii si pana la ambalare este extrem de importanta, pentru o calitate optima a produsului. ,,Toate plantele colectate de noi sunt ambalate final in maximum 48 de ore, pentru a pastra prospetimea. De la colectare pana la produsul finit nu trebuie sa treaca mai mult de 48 de ore. Asta garanteaza calitatea impusa de noi’’, precizeaza afaceristul.

Produsele Carpathian Herbs nu sunt comercializate in Romania

Dupa cum ne-am fi asteptat, cea mai mare piata de desfacere pentru produsele Carpathian Herbs ar fi trebuit sa fie tot Romania, insa in realitate acest lucru nu se intampla. Tehnicile de procesare extrem de costisitoare si costurile de productie mari ii impiedica pe cei de la Carpathian Herbs sa-si comercializeze produsele direct in Romania, si deocamdata, toate ceaiurile produse de acestia sunt exportate in America.

,,Ceaiurile pleaca la export numai in America insa noi suntem deschisi la colaborari si cu partea de Europa. In tara nu putem sa comercializam ceaiurile din pacate pentru ca suntem deschisi spre o nisa de piata care inseamna ceai medicinal, organic din flora spontana, standard Pharmacopoeia. In nisa aceasta, costurile de productie, procesare si cele de vanzare sunt destul de mari’’, declara procesatorul.

Instruirea temeinica a personalului, necesara pentru produse cat mai calitative

Cand vine vorba de procesarea plantelor medicinale, nimic nu este lasat la voia intamplarii de catre cei de la Carpathian Herbs. De aceea, chiar si procesul de culegere al plantelor este extrem de bine planificat, iar personalul culegator primeste in fiecare zi de colectare instructiuni clare cu privire la cum trebuie efectuata colectarea.

,,Calitatea, prospetimea, toate acestea pleaca de la colectare. Partea de colectare e un punct sensibil in sensul ca oamenii trebuie instruiti zilnic, cand se pleaca pe teren. Avem si un manual tehnic de calitate al culegatorului  care spune clar cum se colecteaza planta, la ce perioada din zi, la ce perioada din an, cu ce instrumente, la ce dimensiuni, in ce ambalaje’’, mai explica Todoran.

Flora spontana versus flora de cultura: care tip de planta este mai eficienta

Plantele medicinale nu au aceleasi proprietati doar pentru ca provin din aceeasi specie iar uneori, diferiti factori exogeni pot avea o influenta extrem de mare asupra unei plante, dupa cum ne explica si procesatorul muresean.

,, Ceaiurile noastre nu sunt facute pentru a fi consumate de placere, sunt ceaiuri medicinale, strict folosite pentru scopuri medicinale, pentru a trata sau pentru a mentine o anumita stare de sanatate. La noi, totul se achizitioneaza din flora spontana, pentru ca spre deosebire de cele de cultura sunt mult mai potente, au un nivel de substante active mult mai mare. La flora spontana conteaza foarte mult si altitudinea, noi de aceea ne-am orientat sa culegem cat mai mult din zonele de munte’’, specifica administratorul Carpathian Herbs.

In prezent, compania Carpathian Herbs cauta colaboratori pe termen lung si formarea de centre de colectare pentru plante medicinale din flora spontana. Persoanele interesate pot afla mai multe informatii la numarul de telefon 0727.116.602 sau pe adresa de e-mail ionel@carpathianherbs.com.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE