In cursul lunii decembrie 2019 Directiile judetene sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor precum si a municipiului Bucuresti au efectuat 8.946 de controale in unitatile din industria agroalimentara care desfasoara activitati in domenii precum: fabricarea produselor de morarit, a painii si produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a bauturilor racoritoare si alcoolice precum si unitati de depozitare – alimentare, seminte, legume fructe.
Controalele au fost efectuate la nivel national si au vizat aspecte privind conditiile de inregistrare, autorizare si functionare a unitatilor, intretinerea si igiena spatiilor in care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum si cele de depozitare a materiilor prime si a produselor finite, respectarea cerintelor de trasabilitate si a celor privind etichetarea, controlul daunatorilor, evidenta documentelor si a informatiilor privind sistemul HACCP.
Ca urmare a neregulilor constatate si incalcarii prevederilor legislatiei in domeniul alimentelor au fost luate masuri pentru remedierea deficientelor constatate si s-au aplicat sanctiuni contraventionale in numar de 117 amenzi, in valoare totala de 530.400 de lei.
In urma controalelor efectuate au fost constatate o serie de neconformitati, dintre care mentionam:
– desfasurarea unor activitati de prelucrare, depozitare si comercializare a alimentelor in unitati neinregistrate si/sau neautorizate sanitar veterinar;
– neintretinerea in conditii corespunzatoare de igiena a spatiilor de productie, ambalare, depozitare si comercializare;
– neasigurarea sau neanregistrarea temperaturilor in spatiile de productie si depozitare;
– lipsa sau nerespectarea unor programme de autocontrol;
– manipularea in conditii de igiena necorespunzatoare a unor materii prime si produse alimentare;
– nerespectarea normelor de igiena personala (lipsa echimamentului de protectie);
– etichetarea necorespunzatoare sau lipsa trasabilitatii unor materii prime sau produse alimentare.
De asemenea, in timpul controalelor efectuate in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe pentru laborator conform procedurilor si Programului de supraveghere si control, urmarindu-se prezenta si incadrarea in valorile maxime admise ale unor parametrii privind pesticidele, contaminantii, aditivii si substantele interzise in alimente precum si teste de sanitatie necesare analizei gradului de igiena, probe transmise spre analiza laboratoarelor arondate.