ANSVSA: inca un focar de gripa aviara, confirmat in Romania

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In seara zilei de 17 ianuarie a fost confirmat un focar secundar de gripa aviara, cu acelasi subtip (H5N8), la o alta ferma comerciala de gaini ouatoare, situata pe aceeasi platforma unde a fost diagnosticat focarul primar (14.01.2020).

Din ancheta epidemiologica, efectuata de catre D.S.V.S.A. Maramures, a rezultat ca intre cele doua ferme comerciale exista un raport de cauzalitate, acestea utilizand acelasi mijloc de transport al dejectiilor.

In aceeasi seara, la solicitarea D.S.V.S.A. Maramures, s-a intrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor (C.L.C.B.) Maramures sub coordonarea domnului prefect al judetului, in calitate de presedinte.

In cadrul CLCB s-a aprobat planul de masuri pentru toate fermele aflate pe platforma avicola (8 ferme de pasare si 1 de suine), in conformitate cu legislatia specifica (Directiva Consiliului 94/2005/CE transpusa in legislatia nationala prin Ordinul presedintelui A.N.S.V.S.A. nr. 54/2007).

Masura de a restrictiona drumurile de acces catre toate cele 9 ferme, luata dupa declararea primului focar, a fost mentinuta. Inspectoratul Judetean de Politie, Inspectoratul de Jandarmi Judetean si serviciile sanitare veterinare oficiale din judetul Maramures au luat masurile necesare pentru respectarea acesteia.

De asemenea, sunt mentinute masurile de restrictie severe privind circulatia persoanelor, animalelor si a mijloacelor de transport pentru toate fermele, precum si in zonele de protectie si supraveghere stabilite in urma declararii focarului primar.

Pentru exploatatiile din afara zonelor de restrictie, continua aplicarea masurilor de supraveghere si control, astfel incat sa se poata interveni rapid, in eventualitatea depistarii unor simptome care pot fi atribuite gripei aviare.

Intr-un raport stiintific privind gripa aviara aprobat la 22 martie 2018, EFSA a precizat faptul ca nu au existat cazuri raportate de infectii la oameni cauzate de A(H5N8) sau de virusurile nou aparute A(H5N5) si A(H5N6).

Virusurile A(H5N8), A(H5N5) si A(H5N6) sunt considerate a fi in principal adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu pasarile salbatice si/sau domestice purtatoare de virus, cadavre, dejectii, furaje contaminate, sau prin produsele si subprodusele provenite de la acestea.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE