FAO: cresterea preturilor la alimente a incetinit in luna iunie. Pretul cerealelor, inca in crestere

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) a anuntat ca avansul indicelui global al preturilor produselor alimentare s-a atenuat in iunie, dupa cinci luni de crestere consecutiva, pe fondul declinului preturilor produselor lactate, relateaza Reuters.

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In iunie, acest indice a avut o valoare de 173 de puncte, in usoara scadere fata de 173,5 puncte in mai.

Potrivit FAO, pretul lactatelor a scazut in iunie cu 11,9% fata de luna precedenta dar inca este cu 9,4% peste nivelul de la inceputul anului.

Crestere cu 6,7% la pretul cerealelor

Si pretul uleiurilor vegetale a scazut cu 1,6% in iunie fata de luna precedenta, ajungand la cel mai redus nivel din decembrie 2018. In schimb, pretul cerealelor a urcat cu 6,7% in iunie fata de luna precedenta, preturile la carne si zahar au urcat cu 1,5% si, respectiv, 4,2%.

In a treia sa estimare pentru 2019, FAO previzioneaza ca productia mondiala de cereale se va situa la 2,685 miliarde tone, in crestere cu 1,2% fata de nivelul din 2018.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE