Potrivit agentiei Dpa, parlamentarii de la Viena au votat in favoarea interzicerii erbicidului glifosat, despre care exista suspiciuni ca ar fi cancerigen. In urma acestei decizii, Austria devine prima tara din UE care interzice folosirea glifosatului.
Legea, propusa de social-democrati (SPOe), care a fost aprobata cu o larga majoritate in Legislativul de la Viena ar putea fi contestata de Comisia Europeana, in conditiile in care UE a acordat in 2017 o licenta valabila pe o perioada de cinci ani, care permite utilizarea glifosatului.
Legea a iscat controverse si in cadrul parlamentului austriac, iar Partidul Popular Austriac (OeVP) a criticat noua lege, numind-o „o palma in fata fermierilor care folosesc agentul chimic in mod corespunzator”.
Glifosatul, un erbicid extrem de controversat
In Statele Unite, erbicidul este subiectul mai multor procese, in legatura cu suspiciunile ca substanta are creşte semnificativ riscul imbolnavirii de cancer.
Agentia Internationala pentru Cercetare a Cancerului, o agentie din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), a clasificat glifosatul drept „probabil carcinogen” in 2015.
Potrivit postului France 24, mai multe institutii mari din domeniu, precum Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA), Agentia Europeana pentru Produse Chimice (ECHA) sau Agentia pentru Protectia Mediului din SUA (EPA) au decis sa nu clasifice glifosatul drept probabil cancerigen, neurmand exemplul OMS.