Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) anunta ca indicele global al preturilor produselor alimentare a crescut in februarie, comparativ cu luna precedenta, stimulat de o relansare a pretului lactatelor, noteaza Agerpres.
FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In februarie, acest indice a avut o valoare de 167,5 puncte, o crestere de 1,7% fata de ianuarie. In pofida cresterii de luna precedenta, indicele ramane cu 2,3% sub nivelul inregistrat in februarie 2018.
FAO a subliniat ca pretul lactatelor a crescut in februarie cu 5,6% fata de ianuarie, in urma majorarii cererii pentru importurile de lapte praf degresat, lapte praf integral si branza.
De asemenea, pretul uleiurilor vegetale a crescut cu 1,8% luna trecuta, in timp ce pretul la zahar a urcat cu 1,2%.
In paralel, FAO si-a inrautatit joi estimarile privind productia mondiala de cereale in 2018 la 2,609 miliarde tone, fata de o prognoza de 2,611 miliarde tone in ianuarie.
„Cea mai recenta revizuire se bazeaza in intregime pe o estimare mai scazuta a productiei de porumb a SUA si consolideaza declinul anual al productiei globale de cereale”, se arata in comunicatul FAO.
De asemenea, pe plan mondial, productia de grau in 2019 ar urma sa ajunga la 757 milioane de tone, cu 4% peste nivelul din 2018, dar sub valoarea record inregistrata in 2017.