Marti, 5 martie 2019, a fost convocata de catre ministrul Petre Daea o videoconferinta cu directorii structurilor judetene din cadrul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, precum si cu conducerile Directiilor Agricole Judetene (DAJ).
Alaturi de ministrul Petre Daea s-au aflat secretarul de stat Daniel Dumitru Botanoiu si directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, Adrian Pintea. Scopul videoconferintei a fost acela de a analiza stadiul cererilor de plata depuse la APIA de catre fermieri pentru obtinerea subventiilor, precum si stadiul derularii principalelor programe de sustinere a producatorilor agricoli.
Directorii directiilor agricole judetene au prezentat situatia agricola din fiecare judet, mai exact stadiul campaniei de primavara, starea de vegetatie a culturilor, stadiul amenajamentelor pastorale si cel al implementarii Programului de sustinere a crescatorilor de suine in vederea producerii carnii de porc din rasele autohtone Bazna si Mangalita. Totodata, a fost evidentiat si impactul asupra fermierilor a ajutoarelor de minimis, derulate prin programele de sustinere a produsului tomate in spatii protejate, sustinerea crescatorilor de ovine pentru comercializarea lanii si sustinerea productiei de usturoi, program ce a inceput in 2019 si le ofera producatorilor de usturoi 1000 euro/hectar, cu respectarea conditiilor de eligibilitate.
„Aveti actele normative care instituie normele de punere in practica a programelor. Trebuie sa faceti acum un efort suplimentar rapid pentru a nu suprapune etapele de derulare ale programelor. Este unul din motivele importante pe care le-am avut in vedere in momentul in care am staruit sa fac aceasta intalnire”, le-a transmis ministrul Daea directorilor din teritoriu. De asemenea, ministrul le-a recomandat sa dispuna prelevarea de probe pentru tomatele ce urmeaza a fi scoase pe piata, astfel incat sa existe garantia unor produse sigure pentru consum.
Profitand de aceasta ocazie, ministrul Petre Daea l-a prezentat colegilor din teritoriu pe directorul Casei Romane de Comert Agroalimentar ”Unirea”, Adrian Izvoranu, care s-a aratat deschis viitoarelor colaborari cu Directiile Agricole Judetene. Acesta a precizat ca infiintarea Casei de Comert a venit din necesitatea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale de a avea o ultima veriga in finalizarea procesului politicilor agricole, dar si pentru a veni in sprijinul fermierilor. Principalele obiective ale infiintarii acestei structuri sunt echilibrarea balantei comerciale si crearea unei infrastructuri nationale, ce presupune o baza de colectare, depozitare, sortare si valorificare.