Ministrul Daea cere derogare pentru vanatoarea de cormorani. : „Imi vine sa sar imbracat in apa dupa ei”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat ca nu isi doreste ca tara noastra sa devina „gradina zoologica”, facand referire la faptul ca 22 de tari membre UE au cerut derogare pentru cormorani insa nu si Romania, relateaza Mediafax.

Seful MADR a precizat ca efectivele de cormorani s-au inmultit foarte mult in Europa si trebuie promovate masuri, in conditiile in care pierderile de peste sunt uriase. Acesta sustine ca in Romania cormoranii mananca de trei ori mai mult peste decat obtin fermierii din acvacultura.

„Trebuie sa se ia masuri de catre Comisia Europeana pentru ca efectivele de cormorani in Europa s-au inmultit ingrijoraror. In 25 de ani numarul a crescut de 24 de ori, ajungandu-se la minimum 1,8 milioane de exemplare. Romania face parte din tarile care sunt grav afectate. La nivelul Uniunii Europene pierderea cantitatii de peste prin consumul zilnic al acestor pasari care se hranesc numai cu peste este de 300.000 de tone”, a declarat ministrul.

Daea despre cormorani: „Imi vine sa sar imbracat in apa dupa ei”

Ministrul a mai spus ca efectivele de cormorani din Europa s-au inmultit ingrijorator iar numarul lor a crescut de 24 de ori in doar 25 de ani. Acesta mai spune ca in Romania, cormoranii mananca de trei ori mai mult peste decat obtin fermierii din acvacultura.

„In Romania cormoranii mananca de trei ori mai mult peste decat obtin fermierii din acvacultura. Si dumneavoastra ati avut aici un fermier care spunea sa mergem sa vedem cum la ora actuala sunt in jur de 100 de cormorani in amenjarea pe care o are. Eu am spus ca nu merg, pentru ca ma indeamna sa intru dupa ei imbracat”, a mai explicat Petre Daea.

Ministrul va cere derogare de la UE

Petre Daea a mai spus ca va cere derogare de la Comisia Europeana pentru a vana cormorani, astfel incat Romania sa nu se transforme in „gradina zoologica”.

„Sunt solutii foarte clare, le vom prezenta, echilibram efectivele. Prin masurile specifice pe care le-au luat si alte tari. Facem ce trebuie, ce au facut si alte tari. 22 de tari au cerut derogare de la Comisie, din nefericire Romania nu a cerut. (…) As vrea sa intelegeti ca eu nu sunt dispus ca Romania sa devina gradina zoologica”, a precizat Petre Daea.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE