Cum planuieste UE sa genereze 150 milioane de euro pentru fermieri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Petre DAEA a participat in data de 4 iunie 2019 la cea de-a cincea conferinta anuala a UE privind instrumentele financiare ale Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, in perioada 2014-2020, eveniment organizat de Comisia Europeana, prin Directia Generala pentru agricultura si dezvoltare rurala si Banca Europeana de Investitii (BEI).

Manifestarea s-a bucurat de prezenta comisarului european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil HOGAN, alaturi de reprezentanti la nivel inalt din sfera politica nationala si europeana din cadrul Statelor Membre ale UE responsabili de agricultura si dezvoltare rurala. De asemenea, au participat specialisti ai autoritatilor de management pentru FEADR si ai agentiilor de plati din Uniunea Europeana, precum si intermediari financiari, inclusiv institutii financiare, administratori de fonduri, institutii de garantare, asociatiile acestora si toti ceilalti actori din sectorul financiar implicati direct in gestionarea instrumentelor financiare ale FEADR. Nu in ultimul rand, au fost prezenti membri ai sindicatelor agricole, precum si toate asociatiile din sectoarele agricol, agro-alimentar si silvicultura.

Scopul conferintei a fost acela de a crea o imagine de ansamblu asupra propunerii Comisiei de a sprijini agricultura si dezvoltarea rurala prin PAC si prin instrumentele financiare, a oportunitatilor oferite de instrumentele financiare ale FEADR pentru statele membre si regiunile UE si a experientelor autoritatilor de gestionare a FEADR in ceea ce priveste utilizarea instrumentelor financiare.

In cadrul conferintei au fost prezentate exemple de proiecte care vizeaza sustinerea infrastructurii rurale, prin utilizarea instrumentelor financiare ale FEADR, impactul si rezultatele FEADR.

In interventia sa, comisarul Phil HOGAN a declarat: ”Agricultorii si fermele rurale functioneaza in conditii de afaceri speciale si, prin urmare, necesita instrumente financiare particularizate. Colaborand cu BEI am facut progrese importante in dezvoltarea acestora in ultimii ani, dar trebuie sa facem si mai mult.” De asemenea, Comisarul Hogan a subliniat faptul ca accesul la finantare este esential pentru modernizarea agriculturii si pentru dezvoltarea afacerilor si a spiritului antreprenorial in spatiul rural.

In deschiderea discursului sau, ministrul Petre DAEA a tinut sa adreseze multumiri Comisiei Europene, in special Directiei Generale pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala si Bancii Europene de Investitii, pentru initiativa de a organiza la Bucuresti acest eveniment cu o tematica atat de importanta pentru Politica Agricola Comuna.

Ministrul DAEA a facut referire la prioritatile si provocarile de pe parcursul detinerii presedintiei Consiliului UE de catre tara noastra: dezbaterea viitoarei Politici Agricole Comune in contextul negocierilor privind viitorul Cadru Financiar Multianual (2021-2027), asumarea unor obiective ambitioase pentru construirea unei Europe a convergentei, a valorilor comune, a unei Europe mai sigure, un actor global puternic.

Cele trei regulamente ce vizeaza Politica Agricola Comuna, respectiv planurile strategice, finantarea, gestionarea, monitorizarea si organizarea comuna de piata sunt in plin proces de analiza si, in functie de interpretarile diverse ale statelor membre, care au interese legitime pentru fermieri, se cauta cele mai potrivite cai de legiferare pentru o implementare cat mai eficienta.

Ministrul a amintit de instrumentul financiar de imprumut cu partajarea riscului la nivel de portofoliu, finantat prin PNDR 2014-2020, in suma de aproximativ 94 milioane euro, pentru care s-au semnat acordurile operationale cu bancile, in septembrie 2018, acestea fiind concretizate prin sprijinul reprezentantilor Directiei Generale de Agricultura din cadrul Comisiei Europene.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale raspunde nevoilor-cheie identificate la nivelul Uniunii Europene si implicit la nivelul tarii noastre privind sprijinul pentru finantarea investitiilor in agricultura si dezvoltare rurala prin intermediul instrumentelor financiare”, a afirmat ministrul Petre Daea.

Fuziunea acestor resurse va genera credite de peste 150 milioane de euro pentru fermieri si pentru dezvoltarea intreprinderilor din mediul rural. Florentina TUDOR, directorul general al AM PNDR, a prezentat cateva din principalele avantaje ale acestui instrument financiar: mai multe fonduri puse la dispozitia beneficiarilor prin combinarea contributiilor intermediarilor financiari cu resursele pentru agricultura si dezvoltare rurala, creditarea cu prioritate a fermelor mici, alocari distincte pentru microcreditare, cofinantarea proiectelor de investitii sprijinite prin grant, costuri mai reduse, conditii de creditare mai flexibile, reducerea necesarului de garantii, experienta pentru viitor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE