Comisia Europeana: sprijin de un miliard de euro pentru tinerii fermieri

Facebook
Twitter

Potrivit Comisiei Europene, Banca Europeana de Investitii (BEI) a lansat un pachet de creditare in valoare de un miliard de euro, care vizeaza cresterea accesului la finantare al fermierilor din UE, in special al tinerilor fermieri, noteaza Agerpres.

In anul 2017, 27% din cererile de credite depuse de tinerii fermieri au fost respinse, comparativ cu 9% in cazul altor categorii de fermieri.

„Accesul la finantare este esential si, de prea multe ori, reprezinta un obstacol pentru tinerii care doresc sa activeze in acest domeniu. In conditiile in care 11% dintre fermierii europeni au varsta sub 40 de ani, sprijinirea fermierilor tineri in acest sector este o prioritate pentru Comisia Europeana si pentru politica agricola comuna in perioada de dupa anul 2020. Ma bucur sa constat ca aceasta noua initiativa comuna este vie si activa”, a declarat comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan.

Obiectivele principale ale pachetului de sprijin

Vicepresedintele BEI, Andrew McDowell a precizat ca sectorul agricol este coloana vertebrala a economiei UE si ca joaca un rol esential in producerea de alimente sanatoase si in lupta impotriva schimbarilor climatice.

„Prin aceasta noua initiativa, BEI are in vedere viitorul sectorului si abordarea unei lacune importante de pe piata, si anume, lipsa accesului la finantare al fermierilor, in special al generatiei viitoare de fermieri. Acest program de creditare va sprijini, de asemenea, cresterea economica si competitivitatea in sectorul agricol/bioeconomic, prin pastrarea si crearea de locuri de munca in regiunile rurale si in cele de coasta”, a afirmat Andrew McDowell.

Fermierii tineri trebuie sa aiba prioritate

Programul va fi gestionat la nivel de stat membru de catre bancile si societatile de leasing care isi desfasoara activitatea in UE. Bancile participante ar trebui sa contribuie cu sume corespunzatoare celor angajate de BEI, ridicand astfel valoarea totala la un nivel potential de 2 miliarde de euro, iar fermierii tineri ar trebui sa aiba prioritate.

„Multe dintre lacunele actuale cu care se confrunta fermierii vor fi vizate de program, care va urmari: rate mai mici ale dobanzilor; perioade mai lungi, de pana la 5 ani, dupa care sa inceapa rambursarea creditelor; perioade mai lungi de rambursare a intregului credit (pana la 15 ani); mai multa flexibilitate, in functie de conditii, pentru a raspunde volatilitatii preturilor din sectorul agricol, pentru a asigura faptul ca fermierii au in continuare posibilitatea de a plati creditele in perioade dificile (de exemplu, prin intermediul unei perioade de ‘vacanta/gratie’ care sa permita fermierilor sa suspende platile cateva luni de zile)”, se arata in comunicatul Comisiei Europene.

Doua credite-pilot in valoare de 275 milioane euro urmeaza a fi puse in aplicare in Franta prin acest sistem. Aceste credite vizeaza in mod specific fermierii tineri si atenuarea impactului schimbarilor climatice.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE