Viitorul agriculturii europene, dezbatut in cadrul unui eveniment prezidat de Petre Daea

Facebook
Twitter

Ministrul Petre Daea a deschis in data de 5 aprilie lucrarile Conferintei la nivel inalt privind cercetarea agricola – baza de dezvoltare a agriculturii europene, zonelor rurale si a bioeconomiei, organizata de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale la Palatul Parlamentului, in contextul Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene. Alaturi de ministrul Daea, s-a aflat, pentru deschiderea evenimentului, ministrul Cercetarii si Inovarii, Nicolae Hurduc.

Manifestarea a reunit factori de decizie in domeniul cercetarii din cadrul Comisiei Europene (DG AGRI si DG Cercetare si Inovare), inalti oficiali din Statele Membre ale Uniunii Europene, reprezentanti ai organizatiei internationale a fermierilor COPA-COGECA, cadre universitare renumite, personalitati din mediul academic si al cercetarii agronomice din Romania si din strainatate, antreprenori din sectoare bazate pe bioresurse, experti in domeniul consultantei agricole.

Obiectivul conferintei a fost acela de a intruni experti, cercetatori si profesori cu reputatie internationala care au schimbat idei, au impartasit din experienta lor si totodata au facut recomandari, oferind solutii practice in domeniul cercetarii agricole si a bioeconomiei.

In cadrul evenimentului au avut loc mai multe sesiuni de dezbateri structurate astfel: prima sesiune a fost dedicata tematicii cu privire la deficientele in punerea in aplicare a inovatiilor in agricultura durabila: imbunatatirea AKIS (Sistemul de cunostinte si inovare in agricultura), a doua sesiune a vizat bioeconomia ca vehicul pentru dezvoltarea rurala, a treia sesiune s-a referit la subiectul provocarilor pentru cercetarea si inovarea in agricultura si bioeconomie in Europa Centrala si de Est, iar in cadrul ultimei sesiuni au fost discutate aspecte privind strategiile pentru dezvoltarea bioeconomiei.

In cuvantul sau, ministrul Petre Daea a salutat prezenta distinsilor oaspeti, afirmand ca aceasta reuniune este un bun prilej de a oferi o imagine de ansamblu asupra oportunitatilor si perspectivelor economice viitoare, a cooperarii, dezvoltand recomandari politice pragmatice.

Ministrul a afirmat: ”Imi doresc ca Romania sa fie parte a schimbarii si sa figureze pe harta bioeconomiei, gratie proiectelor de cercetare si inovare de care am putea beneficia”. In acest sens, ministrul a evidentiat faptul ca dezideratul tarii noastre este acela de a avea o viziune guvernamentala care sa intruneasca un consens si sa fundamenteze o strategie nationala pentru stimularea dezvoltarii bioeconomiei in directia dorita.

MADR sustine domeniul bioeconomiei si al cercetarii/inovarii prin imbunatatirea vizibilitatii, la nivel national, prin organizarea de evenimente pe aceasta tema si prin consolidarea rolului de vector al schimbarii, la nivel international, aderand la initiativa BIOEAST, care contribuie la dezvoltarea Spatiului European de Cercetare in sectoarele bioeconomiei (in special in agricultura).

Strategia  pentru cercetare – dezvoltare –  inovare in domeniul agroalimentar  pe termen mediu si lung 2014-2020/2020 – 2030 a MADR, are ca obiectiv strategic principal, in domeniul bioeconomiei, evaluarea fezabilitatii pe termen mediu si lung a potentialului bio-economic national pentru producerea de bioresurse non-alimentare sub impactul schimbarilor climatice.

Comisia propune o contributie mai puternica in domeniul bioeconomiei in noua PAC 2021-2027.  Astfel, prin eforturile conjugate ale celor doi Comisari europeni, Carlos Moedas si Phil Hogan, Comisia Europeana face pasi concreti catre sustinerea Bioeconomiei prin bugetarea consistenta a programului de cercetare si inovare Orizont 2020, incluzand si bioeconomia.

In incheierea discursului sau, ministrul a declarat ca bioeconomia este vazuta ca o modalitate de a inchide lanturile valorice specifice economiei bazate pe bioresurse. Astfel, la nivelul Ministerului Agriculturii se va derula un proiect cu sprijinul Academiei Romane care vizeaza consolidarea capacitatii administrative de a gestiona politici publice in sectorul bioeconomiei si dezvoltarea de competente pentru angajatii din administratia agricola centrala si locala.

La conferinta au luat parte Teodora Gabriela Gheniu, secretar de stat in cadrul MADR si Maricel Floricel Dima, subsecretar de stat al MADR, precum si directori generali si experti ai Ministerului, dar si din agentiile din subordine.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE