Preturile la produsele alimentare au crescut la nivel global in octombrie pentru prima data in cinci luni, deoarece cotatiile internationale pentru zahar si cerealele de consum curent au crescut semnificativ, potrivit Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).
Indicele FAO pentru preturile la alimente, a inregistrat o medie de 172,7 puncte in octombrie, cu 1,7 la suta mai mare decat luna precedenta si cu 6,0 la suta mai mare decat in octombrie 2018. Indicele, care urmareste modificarile lunare ale preturilor internationale la produsele alimentare tranzactionate in mod curent, a fost publicat astazi de FAO.
Indicele FAO pentru preturile la cereale a crescut cu 4,2 la suta in cursul lunii, intrucat preturile de export la grau si porumb au crescut brusc pe fondul perspectivelor de reducere a culturilor in mai multe tari producatoare si a activitatii comerciale intense. In schimb, preturile la orez au scazut, determinate de cererea redusa si de perspectivele unei recolte abundente de basmati.
Indicele FAO pentru preturile la zahar a crescut cu 5,8 la suta in octombrie, pe fondul asteptarilor privind disponibilitatea redusa in anul viitor, datorita, in principal, marilor reduceri ale productiei de zahar prognozate in India si Thailanda, aceste doua state fiind cei mai mari producatori de zahar din lume si, respectiv, cei mai mari exportatori de zahar.
Indicele FAO pentru preturile la uleiurile vegetale a crescut si el,cu 0,5 la suta, in curs sa atinga cel mai inalt nivel inregistrat de peste un an. Cotatiile la uleiul de palmier au fost impinse in sus de politicile publice care favorizeaza bio combustibilul in Indonezia, precum si de cererea ferma la import si incetinirea cresterii productiei. Cotatiile pentru uleiul de floarea soarelui au scazut in urma recoltelor generoase din regiunea Marii Negre.
Indicele FAO pentru preturile la carne a crescut cu 0,9 la suta, determinat de cererea mai mare de import de carne bovina si ovina, in special din China. Preturile carnii de porc au crescut moderat, in timp ce cele la carnea de pasare au scazut din cauza disponibilitatilor crescute pentru export.
Indicele FAO pentru preturile la produsele lactate, a scazut cu 0,7 la suta in octombrie, intrucat cotatiile de pret reduse la branzeturi au depasit ca impact cresterile cotatiilor pentru laptele praf degresat si integral.
ESTE PROGNOZATA O REDUCERE A PRODUCTIEI DE CEREALE
De asemenea, FAO si-a redus prognoza pentru productia mondiala de cereale in acest an, in contextul perspectivelor reduse pentru productia de cereale grosiere si grau. Totusi, analizand anual, productia mondiala de cereale urmeaza sa creasca cu 1,8 la suta fata de 2018, potrivit Raportului privind Cererea si Oferta de Cereale, lansat de asemenea astazi.
Mai exact, productia mondiala de cereale grosiere in 2019 este de asteptat sa creasca cu 1,2 la suta la 1 425 milioane de tone, in timp ce se preconizeaza ca cea de grau va creste cu 4,5% pana la un nivel record de 765 milioane de tone. Prognoza pentru productia globala de orez este stabilita la 513,4 milioane de tone, putin sub nivelul anului trecut.
In 2020, cantitatea redusa de precipitatii ar putea impiedica insamantarea de culturi, inclusiv a graului in Uniunea Europeana si a porumbului in America de Sud. Prognoza meteo este in general favorabila culturilor plantate in Federatia Rusa si Africa de Sud.
Utilizarea mondiala a cerealelor in 2019/20 este prognozata la 2 709 milioane de tone, un nivel record, in timp ce stocurile mondiale de cereale pana la sfarsitul anotimpurilor 2020 se preconizeaza sa ajunga la 849,5 milioane de tone, in scadere cu 1,5% fata de nivelurile lor din deschidere.
FAO anticipeaza o scadere modesta a raportului dintre rezervele si utilizarea cerealelor la nivel mondial pana la 30,4 la suta, considerandu-l totusi un nivel confortabil. Se asteapta ca rezervele de grau sa creasca, in timp ce cele de porumb si orez sa scada.
Comertul mondial de cereale in 2019 este de asteptat sa creasca cu 0,7 la suta pana la 415 milioane de tone.