MADR, informatii pentru producatori. Cum putem obtine atestatul pentru produse traditionale

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale anunta producatorii/procesatorii de produse agroalimentare ca pot solicita, online, eliberarea atestatului pentru produse traditionale in conformitate cu prevederile Ordinului comun  nr. 724/2013 al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, al ministrului sanatatii si al presedintelui Autoritatii National pentru Protectia Consumatorului, prin intermediul versiunii web a CPAC – Catalogul Produselor Alimentare Certificate.

Pe site-ul www.madr.ro a fost creat un buton la Sectiunea Industrie Alimentara care redirectioneaza utilizatorul catre platforma de depunere on-line disponibila la adresa https://cpac.afir.info.

Astfel, producatorii/procesatorii care doresc sa fie atestati si in acelasi timp sa fie listati in aplicatia mobila CPAC, vor avea la dispozitie un instrument rapid si modern pentru acest lucru, dezvoltat de catre Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale si pus la dispozitia tuturor celor interesati in versiune web (desktop) a acestei aplicatii.

Prin intermediul versiunii web CPAC, producatorii romani pot transmite solicitari de atestare a unor noi produse inregistrate pe scheme de calitate nationale, isi vor putea vizualiza cererile transmise (impreuna cu toate documentele anexate), pot transmite spre validare solicitarile (impreuna cu documentele anexate), iar angajatii din cadrul Directiilor Agricole Judetene (DAJ) pot vizualiza si descarca toate documentele aferente solicitarilor primite.

Versiunea web CPAC va usura atat solicitarea, cat si obtinerea atestatului de produs traditional. Toate produsele care au primit atestate pe schema de calitate nationala, din partea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, vor putea fi vizualizate, in mod automat, si in aplicatia CPAC pentru dispozitive mobile. Precizam ca, pana in prezent, aplicatia CPAC include 1.093 de produse.

Aplicatia mobila CPAC a fost lansata anul trecut, la inceputul lunii noiembrie si este rezultatul unei actiuni de voluntariat a departamentului IT din cadrul AFIR. Prin intermediul aplicatiei, Agentia promoveaza si sprijina consumul produselor atestate la nivel national (produse traditionale, montane, cu reteta consacrata) si la nivel european (produse cu denumire de origine protejata – DOP sau cu indicatie geografica protejata – IGP).

In vederea debirocratizarii si simplificarii procedurilor administrative privind eliberarea atestatului produs traditional si pentru a veni in sprijinul producatorilor de produse traditionale a fost elaborat “Ghidul cu procedura de depunere on-line a documentatiei pentru atestarea/inregistrarea produselor pe scheme de calitate nationale prin aplicatia CPAC”. Acesta este postat pe site-ul MADR, la sectiunea de Industrie Alimentara si poate fi consultat de catre solicitanti pentru a cunoaste etapele necesare realizarii procedurii de depunere a documentatiei necesare, in conformitate cu legislatia in vigoare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE