In topul cresterii preturilor sunt produsele lactate si carnea in timp ce preturile la cereale au scazut, datorita unor perspective de productie globala record in anul care urmeaza, potrivit estimarilor FAO.

Preturile la produsele alimentare la nivel mondial au crescut in aprilie pana la cel mai inalt nivel din ultimul an, cresterea fiind determinata de preturile la carne si la produsele lactate.

Indicele FAO pentru preturile la alimente [1], care urmareste modificarile lunare ale preturilor internationale la produsele alimentare de baza, a inregistrat in medie 170 de puncte in aprilie, in crestere cu 1,5% fata de luna martie, dar cu 2,3% mai putin decat in anul precedent.

Majorarea preturilor a cuprins toate produsele alimentare acoperite de indice, cu exceptia cerealelor, unde disponibilitatile mari de export au determinat declinul acestora pentru a patra luna consecutiv.

Indicele FAO pentru preturile la cereale a scazut cu 2,8 la suta, determinat in mare parte de estiimarile pentru grau si porumb -pentru care perspectivele de productie sunt pozitive – in timp ce cotatiile pentru orez au ramas in general stabile.

Indicele FAO pentru preturile la produsele lactate a crescut cu 5,2% fata de luna martie, cea de-a patra crestere lunara consecutiva, pe fondul unei cereri globale robuste de import, combinata cu preocuparile privind aprovizionarea legate de vremea secetoasa din Oceania.

Indicele FAO pentru preturile la carne a crescut cu 3,0%, determinat de un salt accentuat al preturilor internationale la carnea de porc datorita cresterii cererii de import in Asia – in special in China, unde raspandirea rapida a febrei porcine africane a declansat o scadere puternica in productia domestica. De asemenea, s-au consoldiat si preturile la carnea de bovine, ovine si pasari de curte.

Indicele FAO pentru preturile la uleiurile vegetale a crescut, de asemenea, cu 0,9%. Cotatiile la uleiul de palmier s-au redus intr-o oarecare masura datorita cresterii cererii la nivel mondial si reducerii stocurilor in principalele tari exportatoare. In acelasi timp,  preturile pentru uleiului de soia au crescut datorita, in principal, cererii interne solide din Statele Unite atat din sectorul biodiesel, cat si din sectorul alimentar.

Indicele FAO pentru preturile la zahar a crescut cu 0,8%. Cresterea a fost determinata, in mare masura, de preturile mai stabile la petrolul brut, deoarece in Brazilia, preturile mai ridicate la energie incurajeaza utilizarea de trestie de zahar pentru a produce etanol pentru vanzarea locala.

 Oferta si cererea de cereale la un nivel „confortabil”

Perspectivele timpurii indica o productie mondiala de cereale la un nou record de 2 722 milioane de tone in 2019, o revenire de 2,7% fata de anul precedent, potrivit noului raport privind Cererea si Oferta de Cereale, lansata tot astazi.

Utilizarea cerealelor la nivel mondial este, de asemenea, de asteptat sa ajunga la un nivel ridicat, in crestere cu 1,5% in anul urmator. Consumul global de cereale este prognozat sa creasca cu 1,1%, iar orezul sa creasca si mai rapid, in timp ce cererea pentru cereale grosiere pentru furaje si utilizari industriale este de asteptat sa fie si mai puternica.

Pe baza acestor previziuni, stocurile mondiale de cereale vor fi reduse marginal in cursul anului 2019, ajungand la 847 milioane de tone, ducand la o scadere usoara a raportului intre rezerve si utilizare la nivel global pana la 30,1%.

Preturile internationale sunt susceptibile de a ramane sub presiune pe fondul unui echilibru general al ofertei si al cererii pentru aproape toate cerealele, cu perspective comerciale mai favorabile in special pentru grau si orez.