In cursul lunii februarie 2019, Directiile judetene sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, precum si a municipiului Bucuresti au efectuat 9.366 de controale in unitatile din industria agroalimentara care desfasoara activitati in domenii precum: fabricarea produselor de morarit, a painii si produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a bauturilor racoritoare si alcoolice precum si unitati de depozitare – alimentare, seminte, legume fructe.
Controalele au vizat aspecte privind calitatea spatiilor in care produsele alimentare sunt manipulate si prelucrate, precum si cele de depozitare a materiilor prime si produselor finite, controlul daunatorilor, evidenta documentelor si a informatiilor privind sistemul HACCP, conditiile de igiena si de functionare a unitatii.
Ca urmare a neregulilor constatate au fost acordate 120 de amenzi in valoare de 563.400 de lei.
Neconformitatile constatate si sanctionate au fost:
Alba, 12.400 de lei – neintretinerea in conditii igienice a spatiilor de productie, utilajelor, ustensilelor; conditii necorespunzatoare de depozitare a produselor alimentare, etichetare necorespunzatoare;
Arad, 2.000 de lei – depozitare necorespunzatoare;
Arges, 11.200 de lei – personal lucrator fara echipament de protectie corespunzator, utilaje si ustensile neigienizate;
Bacau, 12.400 de lei – comercializarea produselor alimentare in spatii neaprobate sanitar veterinar, nerespectarea conditiilor de igiena in spatiul de productie, etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare, manipularea, depozitarea necorespunzatoare, neanuntarea inceperii activitatii in spatii supuse controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor;
Bihor, 10.000 de lei – depozitare necorespunzatoare;
Bistrita-Nasaud, 67.000 de lei – nu au fost remediate neconformitatile cu privire la neintretinerea spatiilor unitatii, produse alimentare neetichetate, folosirea ustensilelor, recipientelor si utilajelor in stare insalubra, lipsa echipament protectie, nu este atestata starea de sanatate personal, nu se respecta criteriile de compatibilitate la depozitare, produsele dirijate catre distrugere erau fara elemente de identificare;
Botosani, 31.200 de lei – etichetare necorespunzatoare, desfsurarea activitatii in spatii neaprobate sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, nerespectarea normelor de igiena si de depozitare;
Brasov, 2.600 de lei – igiena necorespunzatoare;
Braila, 3.600 de lei – echipamente de lucru neintretinute in conditii corespunzatoare, spatii de lucru neigienizate;
Bucuresti, 3.000 de lei – neintretinerea spatiilor in conditii de igiena;
Buzau, 11.200 de lei – neintretinerea spatiilor si utilajelor in conditii corespunzatoare de igiena;
Cluj, 30.000 de lei – desfasurare de activitati fara a detine document de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, igiena si etichetare necorespunzatoare;
Covasna, 2.000 de lei – etichetare necorespunzatoare;
Dambovita, 25.600 de lei – neintretinere spatii si utilaje, depozitare necorespunzatoare, trasabilitate, lipsa inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, deficiente etichetare;
Dolj, 15.000 de lei – spatii intretinute necorespunzator, etichetare necorespunzatoare, unitate neinregistrata sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor;
Gorj, 70.000 de lei – stare de igiena si intretinere necorespunzatoare a spatiilor si utilajelor, etichetarea necorespunzatoare a produselor, depozitarea nesectorizata a produselor alimentare refrigerate;
Harghita, 16.600 de lei – etichetare, depozitare necorespunzatoare;
Ialomita, 6.800 de lei – manipularea produselor alimentare cu incalcarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, nerespectarea normelor privind depozitarea produselor alimentare;
Ilfov, 10.000 de lei – manipulare necorespunzatoare;
Maramures, 45.000 de lei – expunere la comercializare produse alimentare cu termen de valabilitate expirat;
Mehedinti, 26.600 de lei – nerespectarea normelor de igiena privind intretinerea spatiilor de productie, de depozitare si a utilajelor si echipamentelor de lucru folosite, etichetare si manipulare necorespunzatoare, lipsa recipiente colectare deseuri, lipsa proces verbal de executie lucrari DDD, lipsa carnete de sanatate personal lucrator;
Mures, 5.600 de lei – manipulare, igiena necorespunzatoare;
Neamt, 14.000 de lei – stare de igiena precara, nerespectarea temperaturilor de depozitare, materii prime la un loc cu semifabricate si produse finite, etichetare incompleta, igiena spatiilor si a ustensilelor de lucru necorespunzatoare;
Prahova, 4.000 de lei – neintretinerea spatiilor de depozitare, depozitare necorespunzatoare;
Satu-Mare, 600 de lei – manipulare necorespunzatoare a produselor alimentare;
Sibiu, 101.200 de lei – etichetare, igiena, depozitare necorespunzatoare;
Tulcea, 12.000 de lei – comercializare produse alimentare fara elemente de identificare, lipsa inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;
Vaslui, 4.600 de lei – depozitare necorespunzatoare, nerespectarea normelor de igiena;
Valcea, 2.200 de lei – neintretinere corespunzatoare spatii, produse fara date de identificare;
Vrancea, 5.000 de lei – nerespectarea normelor privind depozitarea produselor alimentare;
In cadrul controalelor in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe conform procedurilor si Programului de supraveghere si control, urmarindu-se prezenta si incadrarea in valorile maxime admise a pesticidelor, contaminantilor, aditivilor si substantelor interzise. De asemenea, s-au efectuat teste de sanitatie necesare analizei gradului de igiena, probele fiind transmise spre analiza laboratoarelor arondate.