Federatia Nationala Pro Agro declara ca majoritatea comerciantilor din Romania au inceput sa cumpere tot mai multa carne de porc din import, preferand-o in defavoarea carnii romanesti. Membrii federatiei sustin ca acest fenomen a luat amploare odata cu aparitia pestei porcine africane in tara noastra si solicita ajutorul Ministerului Agriculturii, scrie Agerpres.

„Consideram ca scopul retailerilor este de a pune o presiune mai mare asupra fermierilor care cresc suine in Romania, prin practicarea unor preturi de dumping. Solicitam sprijinul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin institutiile pe care le coordoneaza, sa intervina in aceste momente atat de grele pentru crescatorii de porci din tara noastra”, se mentioneaza intr-un comunicat al federatiei.

Pro Agro: „Aceasta practica are ca scop instaurarea panicii printre producatorii de carne”

„Consideram ca motivul invocat de marile retele de distributie, respectiv scaderea drastica a cererii pe piata interna, nu este justificat. Noi fermierii stim ca se doreste instaurarea panicii printre producatorii de carne, prin lipsa comenzilor si aducerea unor cantitati mari de carne din alte state”, se mai arata in document.

Membrii Pro Agro linistesc consumatorii si precizeaza ca pesta porcina africana nu se poate transmite la om. De asemenea, acestia mai spun ca pe rafturile magazinelor nu poate ajunge decat carne sanatoasa, fiind interzisa vanzarea porcilor infestati cu PPA.

Pro Agro: „Ii rugam pe retaileri sa isi indrepte atentia asupra carnii romanesti”

„In numele fermierilor nostri, ii rugam pe retaileri sa isi indrepte atentia asupra carnii si a produselor romanesti din carne, sa sprijine filiera carnii de porc in aceste momente grele. Suntem constienti de faptul ca nu putem obliga retailerii sa cumpere, dar vrem diferentiere la raft a carnii romanesti vrac de cea straina si sa lasam consumatorul nostru sa aleaga”, afirma reprezentantii Pro Agro.

Pesta porcina africana, mortalitate de 100% pentru porcii infestati

Pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de pana la 100% pentru porcii care se imbolnavesc.

Pentru aceasta boala nu exista vaccin si nici tratament. Singurele metode de preventie eficiente sunt mentinerea unui nivel inalt de biosecuritate la ferme si gestionarea rapida si eficienta a posibilelor focare de boala – raportare, restrictii privind miscarea animalelor, a produselor si subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile si controlul circulatiei animalelor.