Codul Silvic se modifica. Lemnul de foc, mai usor de obtinut

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform unui comunicat al Ministerului Apelor si Padurilor, Codul Silvic a fost modificat iar principalele modificari aduse se refera la obligativitatea asigurarii lemnului de foc pentru populatie, preluarea in paza a padurilor si evitarea situatiilor in care lemnul ramane neexploatat in padure, noteaza Agerpres.

„Potrivit noilor prevederi, asigurarea pentru populatie a lemnului de foc din padurile proprietate publica a statului constituie o prioritate, iar ocoalele silvice de stat au obligatia ca, prin intermediul primariilor in raza carora isi desfasoara activitatea, sa publice si sa aduca la cunostinta cetatenilor oferta de lemn de foc disponibila. Totodata, pentru procurarea lemnului de foc, populatia trebuie sa se adreseze primariilor de resedinta sau ocoalelor silvice care administreaza fondul forestier aflat in proprietatea publica a statului”, se mentioneaza in comunicat.

Paza padurilor asigurata doar pe baza de contract

In urma modificarilor, paza padurii va fi asigurata de ocoalele silvice doar pe baza de contract. In cazul in care proprietarul fondului forestier nu poate fi identificat, ocolul silvic desemnat se obliga sa preia in paza padurea.

In cazul in care exploatarea nu poate fi asigurata de catre administratorii padurii, respectiva masa lemnoasa va fi scoasa la licitatie si va putea fi achizitionata de operatorii economici specializati.

Codul silvic se modifica pentru o mai buna administrare a fondului forestier

„In acest sens, acolo unde nu exista capacitate proprie de exploatare si nici posibilitatea efectuarii exploatarii prin prestari servicii, dupa indeplinirea procedurilor legale, respectiva masa lemnoasa pusa in valoare in padure (prin act de punere in valoare – APV) va fi scoasa la licitatie pentru a fi achizitionata de operatorii economici specializati. Astfel, se va evita blocarea in padure a unor cantitati importante de lemn si neexploatarea acestei resurse, prin nepunerea ei la dispozitia populatiei si industriei. Actualele modificari aduse Codului silvic au creat cadrul legislativ care da posibilitatea administrarii judicioase si durabile a intregului fond forestier national”, se mai precizeaza in comunicat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE