In perioada iunie-iulie 2018, Directiile judetene sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor precum si a municipiului Bucuresti au desfasurat 18.537 de controale in unitatile din industria agroalimentara care desfasoara activitati in domenii precum: fabricarea produselor de morarit, a painii, a produselor de patiserie, a bauturilor racoritoare, a bauturilor alcoolice, dar si a celor de depozitare a produselor alimentare, a semintelor, legumelor si fructelor.

Controalele au vizat aspecte privind calitatea spatiilor de depozitare a produselor alimentare, manipularea, prelucrarea si depozitarea acestora, controlul daunatorilor, documentele prevazute de legislatie si a informatiilor privind sistemul HACCP, conditiile de igiena si de functionare a unitatilor.

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost acordate 228 de amenzi contraventionale, in valoare totala de 334.700 lei.

Neconformitatile constatate si sanctionate au fost:

Alba, 5.000 de lei – lipsa trasabilitate, comercializarea de produse alimentare in spatii neaprobate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, depozitare direct pe paviment;

Arad, 24.000 de lei – neintretinerea igienica a spatiilor de prelucrare, echipamentelor si ustensilelor, depasirea capacitatii de depozitare, comercializarea directa catre consumatorul final in spatii neaprobate sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, depozitarea si manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare;

Bacau, 13.800 de lei – nerespectarea normelor privind intretinerea spatiilor si ustensilelor, nerespectarea conditiilor de igiena, depozitare necorespunzatoare a produselor alimentare, comercializarea produselor alimentare in spatii neigienizate;

Bihor, 32.000 de lei – depozitare necorespunzatoare a produselor alimentare;

BistritaNasaud, 17.800 de lei – lipsa inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, etichetare necorespunzatoare, paviment neigienizat, echipament de protectie sanitara incomplet, lipsa analizelor de sanatate ale personalului, intreruperea lantului de frig, neefectuarea actiunilor DDD;

Botosani, 2.400 de lei – functionarea in spatii neaprobate, manipulare necorespunzatoare;

Brasov, 23.200 de lei – etichetare si depozitare necorespunzatoare, lipsa trasabilitate, igiena necorespunzatoare;

Braila, 5.600 de lei – lipsa inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, spatii de lucru si utilaje neintretinute si neigienizate;

Bucuresti, 38.000 de lei – nerespectarea conditiilor de igiena, depozitare necorespunzatoare, etichetare necorespunzatoare, lipsa inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

Buzau, 11.000 de lei – depozitare necorespunzatoare, lipsa monitorizare temperatura de depozitare, urme ale prezentei daunatorilor, lipsa inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

Caras-Severin, 2.500 de lei – depozitare necorespunzatoare, etichetare incompleta, lipsa echipament de protectie sanitara a produselor;

Cluj, 26.800 de lei – conditii igienicosanitare necorespunzatoare, desfasurare de activitati neinregistrate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, depozitare necorespunzatoare a produselor alimentare;

Dambovita, 21.600 de lei – neintretinere spatii si utilaje, materii prime fara date de identificare, trasabilitate, depozitare necorespunzatoare, manipulare necorespunzatoare a alimentelor;

Dolj, 24.200 de lei – depozitare, etichetare, manipulare necorespunzatoare, lipsa document de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

Galati, 6.000 de lei – lipsa igienizare spatiu productie, depozit si utilaje;

Giurgiu, 2.000 de lei – depozitare necorespunzatoare;

Gorj, 18.200 de lei – pereti si paviment neigienizate, aparatura frigorifica neigienizata, recipientele de precolectare a deseurilor neconforme, echipamentul si substantele de curatenie si igienizare nu sunt depozitate corespunzator, depozitare nesectorizata a alimentelor in spatiile frigorifice, lipsa echipament de protectie sanitara a produselor, etichetare incompleta, neinregistrarea sanitara-veterinara si pentru siguranta alimentelor a activitatii desfasurate;

Harghita, 600 de lei – depozitare necorespunzatoare;

Hunedoara, 2.000 de lei – depozitare necorespunzatoare, etichetare necorespunzatoare;

Ialomita, 11.400 de lei – masa racire paine igienizata necoresapunzator, produse alimentare depozitate necorespunzator fara respectarea conditiilor impuse de producatori, etichete deteriorate, igiena necorespunzatoare a spatiilor de depozitare, neasigurarea trimiterii probelor recoltate la laborator, in conditii corespunzatoare si in timp util;

Ilfov, 2.000 de lei – depozitare necorespunzatoare;

Mehedinti, 1.800 de lei – nerespectarea normelor de igiena privind intretinerea spatiilor si a echipamentelor de lucru folosite;

Mures, 14.000 de lei – depozitare necorespunzatoare, utilaje necorespunzatoare, lipsa inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

Neamt, 4.000 de lei – manipulare necorespunzatoare produse alimentare, neintretinerea spatiilor de depozitare;

Olt, 5.200 de lei – manipulare necorespunzatoare, depozitare necorespunzatoare a produselor alimentare;

Satu-Mare, 600 de lei – comercializarea produselor alimentare in spatii necorespunzatoare;

Salaj, 600 de lei – igienizare necorespunzatoare;

Sibiu, 19.400 de lei – etichetare incompleta, depozitare necorespunzatoare;

Suceava, 10.200 de lei – depozitare necorespunzatoare, lipsa inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, nerespectarea planului de autocontrol;

Timis, 9.000 de lei – spatii de productie si depozitare neigenizate, neintretinerea in conditii de igiena a spatiului de fabricare, depozitare necorespunzatoare, neanuntarea inceperii activitatii;

Tulcea, 2.200 de lei – depozitare direct pe paviment, nu se respectau conditiile de temperatura, prezenta mustelor, etichetare necorespunzatoare;

Valcea, 2.000 de lei – echipamente si utilaje neigienizate;

Vrancea, 3.000 de lei – neanuntarea inceperii unei activitati supuse controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor;

De asemenea, in cadrul controalelor in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe conform procedurilor si Programului de supraveghere si control, urmarindu-se prezenta si incadrarea in valorile maxime admise a pesticidelor, contaminantilor, aditivilor si a substantelor interzise precum si teste de sanitatie necesare analizei gradului de igiena, probe transmise spre analiza laboratoarelor arondate.