septembrie 24, 2021

Judetul in care lemnul de foc s-a ieftinit cu 17% iar cantitatile disponibile sunt tot mai mari

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pretul lemnului de foc comercializat de ocoalele silvice din judetul Arad a scazut cu 17% in acest an, iar cantitatile disponibile sunt de patru ori mai mari decat in ultimii ani, insumand 120.000 de metri cubi. Aceasta crestere a cantitatii este pusa pe seama furtunilor violente inregistrate in ultimii ani, care au doborat zeci de mii de copaci, noteaza Agerpres.

In luna septembrie, institutia a decis sa vanda lemn de foc la preturi cuprinse intre 98 lei pe metru cub si 265 de lei pe metru cub (fara TVA), in functie de specie, sortiment si conditia de livrare. De exemplu, lemnul de esenta tare se vinde cu 128 de lei direct in padure sau 166 de lei in depozitele ocoalelor silvice, iar lemnul de esenta moale se vinde cu 98 de lei in padure si 136 de lei in depozite.

„Directia Silvica a redus preturile fata de anul trecut cu 17%, tinand cont de cerere si oferta. Exista cantitati mari de lemn disponibile pe piata in acest moment, motiv pentru care a fost necesara scaderea preturilor. La ocoalele silvice din judet exista sute de mii de metri cubi rezultati din doboraturi, in urma fenomenelor meteorologice severe inregistrate in special in 2017. O parte din cantitate va fi pentru industrie, dar pentru populatie avem 120.000 de metri cubi de lemn de foc”, a declarat, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvant al Directiei Silvice Arad, Gelu Zdrenghea.

Ocoalele silvice din Arad au o cantitate de patru ori mai mare decat in anii anteriori

Cu toate ca ocoalele silvice anunta ca au disponibila o cantitate de 4 ori mai mare decat in anii anteriori, cererea se mentine insa la 30.000 – 35.000 metri cubi de lemn de foc pe an.

Directia Silvica Arad gestioneaza aproximativ 48 la suta din suprafata forestiera a judetului, care are peste 200.000 de hectare. Restul padurilor sunt private sau ale primariilor.

Care au fost pagubele produse de furtuni in paduri

In 2017, mai multe furtuni au cauzat pagube importante in padurile din Arad, fiind doborati de vijelii zeci de mii de arbori. Doar in Padurea Ceala, de la marginea municipiului Arad, autoritatile au inventariat peste 25.000 de arbori rupti in iunie 2017, echivalentul masei lemnoase exploatate timp de trei decenii. Autoritatile spun ca acesta a fost cel mai mare dezastru inregistrat in acest loc in istoria cunoscuta.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE