septembrie 24, 2021

ANM: vreme calda in urmatoarele doua saptamani. Care sunt sansele de ploi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Regimul termic prognozat pentru urmatoarele doua saptamani (9 – 22 decembrie) va fi unul mult mai cald decat in mod normal pentru aceasta perioada din an, iar temperaturile vor ajunge la valori de 13 – 14 grade, in mai multe zone din tara, in timp ce ploile vor fi destul de prezente in cateva intervale, arata prognoza ANM.

In Banat, cea mai mare parte a intervalului de prognoza va fi caracterizata de valori termice cu mult peste cele climatologic specifice perioadei din an. Se vor inregistra in medie temperaturi maxime de 7 – 12 grade, iar in perioada 16 – 20 decembrie sunt estimate valori chiar si mai ridicate, de 11 – 15 grade Celsius. In zilele de 11 si 12 decembrie, valorile din orele amiezelor pot fi mai mici decat in restul intervalului, in medie de 5 – 7 grade. Minimele nocturne vor fi preponderent pozitive pe parcursul celor doua saptamani si se vor incadra intr-un ecart mediu de 0 – 4 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicata in data de 10 decembrie, in perioada 12 – 14 decembrie si, din nou, spre sfarsitul intervalului de referinta.

In Crisana, regimul termic va fi caracterizat in cea mai mare parte a intervalului de valori cu mult peste cele specifice lunii decembrie. Astfel, vor fi valori diurne in medie de 6 – 10 grade, iar in perioada 16 – 20 decembrie sunt estimate valori chiar si mai ridicate, de 10 – 14 grade. In zilele de 11 si 12 decembrie, valorile de temperatura in orele amiezelor pot fi mai mici decat in restul intervalului, in medie de 5 – 7 grade. Minimele nocturne vor fi preponderent pozitive pe parcursul celor doua saptamani si se vor incadra intr-un ecart mediu de 0 – 4 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicata in data de 10 decembrie, in perioada 12 – 14 decembrie si, din nou, spre sfarsitul intervalului de referinta.

In Transilvania, in majoritatea zilelor din intervalul de prognoza, valorile termice se vor situa in cea mai mare parte a regiunii peste cele climatologic specifice perioadei din an. Se vor inregistra, in medie, temperaturi maxime de 3 – 7 grade, iar in perioada 16 – 20 decembrie sunt estimate valori chiar si mai ridicate, de 6 – 10 grade. Minimele termice se vor situa intre -3 si 0 grade, mediat regional, iar valori mai mici – atat ziua cat si noaptea – vor fi in zonele depresionare. Regimul pluviometric va fi in general deficitar pe ansamblul celor doua saptamani, doar in perioada 13 – 14 decembrie probabilitatea pentru precipitatii locale, slabe fiind mai ridicata.

In zona Maramuresului, pe parcursul urmatoarelor doua saptamani, valorile de temperatura se vor mentine in general peste mediile climatologice ale lunii decembrie. Maximele diurne se vor situa in medie intre 4 si 7 grade, posibil chiar mai ridicate in perioada 16 – 20 decembrie, spre un ecart mediat regional de 6 – 10 grade. Temperaturile minime vor oscila in jurul pragului de inghet, astfel ca majoritatea valorilor vor fi intre -2 si doua grade. Ploi slabe, locale vor fi in data de 10 decembrie, apoi probabilitatea pentru precipitatii va fi mai ridicata in perioada 12 – 14 decembrie si spre sfarsitul intervalului de referinta.

In Moldova, in cea mai mare parte a intervalului, valorile de temperatura se vor situa usor peste cele specifice lunii decembrie, in special in zonele mai inalte de relief. Maximele diurne se vor situa in medie intre 3 si 7 grade, posibil mai ridicate in perioada 16 – 20 decembrie. Regimul termic nocturn va fi caracterizat de valori in jurul pragului de inghet la inceputul intervalului, apoi acestea vor deveni usor pozitive, astfel ca in ansamblu media minimelor se va incadra in intervalul -2 pana la doua grade.

Regimul pluviometric va fi unul deficitar, probabilitatea pentru precipitatii mentinandu-se in general redusa, cu exceptia perioadei 13 – 15 decembrie.

In Dobrogea, vremea se va mentine mai calda decat normal in luna decembrie pe tot parcursul intervalului. Se vor inregistra, in medie, temperaturi maxime intre 8 – 12 grade si minime de la doua la sase grade, variatiile de la o zi la alta fiind nesemnificative. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor (ploi locale, in general slabe) va fi mai mare in intervalul 10 – 14 decembrie.

In regiunea Munteniei, intervalul va debuta cu temperaturi apropiate de cele normale ale perioadei in zonele joase de relief, dar cu o vreme calda in restul regiunii; valorile diurne vor fi in medie intre doua si sapte grade, iar cele nocturne vor fi in general usor negative. Dupa data de 13 decembrie sunt estimate temperaturi in crestere ce se vor situa in marea lor majoritate peste cele climatologic specifice, cu un ecart mediu al maximelor de 6 – 12 grade, in timp ce minimele vor deveni usor pozitive. Regimul pluviometric va fi unul deficitar, probabilitatea pentru precipitatii mentinandu-se in general redusa, cu exceptia perioadei 12 – 14 decembrie cand va ploua local.

In Oltenia, intervalul va debuta cu temperaturi apropiate de cele normale ale perioadei in zonele joase de relief, dar cu o vreme calda in restul regiunii; maximele vor fi intre doua si sapte grade, iar minimele de la zero la doua grade, mediat regional. Dupa data de 14 decembrie sunt estimate temperaturi in crestere ce se vor situa in marea lor majoritate peste mediile multianuale, cu un ecart mediu al valorilor diurne de 6 – 12 grade, iar al minimelor nocturne intre doua si patru grade. Probabilitatea pentru precipitatii va fi mai ridicata in perioada 11 – 14 decembrie, cand va ploua in mare parte a regiunii, posibil moderat cantitativ si din nou spre sfarsitul intervalului.

La munte, in cea mai mare parte a intervalului, dar cu precadere in perioada 16 -20 decembrie, valorile termice se vor situa peste cele caracteristice lunii decembrie. Temperaturile maxime se vor incadra intre zero si sase grade, iar minimele intre -7 si -1 grad, in medie. Se vor semnala precipitatii mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) in perioada 11 – 14 decembrie, iar probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi, din nou, in crestere spre sfarsitul intervalului de referinta.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE