septembrie 25, 2021

ANM: vreme calda in urmatoarele doua saptamani, insa cu sanse de precipitatii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pentru urmatoarele doua saptamani, meteorologii estimeaza o vreme, in general, calda, insa variatiile termice nu vor lipsi si vor fi insotite de instabilitate atmosferica accentuata in majoritatea regiunilor, dupa data de 16 iulie 2020.

Conform prognozei Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), publicata luni, in Banat, vremea se va incalzi pana in data de 16 iulie, cand media maximelor termice se va situa in jurul a 30 de grade Celsius. In 17 iulie va fi o racire de aproximativ 6 grade, apoi maximele termice vor creste din nou, astfel incat, la sfarsitul intervalului de prognoza vremea va deveni calduroasa, iar media lor se va situa intre 30 si 32 de grade. Media minimelor termice va creste de la 10 – 12 grade in primele zile, pana la 16 grade in dimineata de 17 iulie. In ziua urmatoare va cobori spre 13 grade, iar in zilele care vor urma va fi tot mai ridicata, pana spre 16 – 17 grade, in 26 iulie. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicata intre 16 si 20 iulie.

In Crisana, media maximelor termice va fi in crestere de la 23 de grade Celsius in prima zi, pana la 28 – 29 de grade in data de 16 iulie, apoi va scadea cu aproximativ 6 grade, pentru ca din 18 iulie sa fie din nou in crestere, pana spre 30 de grade in ultima zi. Media minimelor termice va urca de la 9 – 10 grade in primele zile ale intervalului, pana spre 15 – 16 grade in dimineata de 17 iulie. In 18 iulie va cobori la 13 grade, iar din 19 iulie va creste usor si treptat si va ajunge sa atinga, la finalul intervalului, in jurul a 16 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicata in perioada 16 – 20 iulie.

In Transilvania, vremea va fi racoroasa in primele doua zile, cand, in medie, maximele termice vor fi in jurul a 21 de grade, iar minimele de 7 – 10 grade. Ulterior, temperatura aerului va fi in crestere, astfel ca in data de 16 iulie se va atinge o medie a maximelor de 27 – 28 de grade, iar in 17 iulie, a minimelor, de 12 – 13 grade. In urmatoarele doua zile se va raci cu pana la 2 – 3 grade, apoi media maximelor va fi din nou in crestere, pana la 28 de grade la finalul intervalului de prognoza, iar a minimelor nu va avea variatii semnificative si se va situa in jurul a 13 grade Celsius. Probabilitatea pentru averse va fi in crestere dupa data de 16 iulie.

In Maramures, la inceputul intervalului vremea va fi racoroasa, media maximelor fiind de 21 de grade, iar a minimelor de 8 – 9 grade, apoi se va incalzi, astfel ca, in 16 iulie maximele termice vor fi in medie de 26 – 27 de grade, iar in 17 iulie minimele termice vor atinge o medie de 14 grade Celsius. In urmatoarea zi se va raci, apoi se va relua treptat procesul de incalzire, care se va resimti mai mult la valorile diurne, decat la cele nocturne. Probabilitatea mai mare de averse va fi intre 16 si 20 iulie.

In Moldova, media temperaturilor maxime va fi in crestere de la 22 de grade in prima zi, cand va fi racoare, pana la 29 – 30 de grade in data de 16 iulie. In urmatoarele doua zile se va raci cu 4 – 5 grade, apoi maximele termice vor avea variatii in general intre 26 si 29 de grade. Media temperaturilor minime se va situa in jurul a 11 grade in primele trei zile, in urmatoarele doua va creste cu pana la 4 – 5 grade, apoi nu va mai avea variatii bruste. Probabilitatea mai mare de averse va fi intre 16 si 20 iulie.

In Dobrogea, in prima saptamana, media temperaturilor maxime va avea variatii intre 24 si 29 de grade, iar a minimelor intre 15 si 19 grade. In cea de-a doua saptamana nu vor mai fi modificari semnificative, maximele se vor situa, in medie, intre 27 si 29 de grade, iar media minimelor va fi intre 18 si 20 de grade. Conditii pentru averse vor fi la inceputul intervalului si trecator dupa data de 18 iulie.

In Muntenia, vremea se va incalzi treptat pana in jurul datei de 16 iulie, cand media maximelor termice se va situa in jurul a 32 de grade si va deveni calduroasa. In 18 iulie va fi o racire de aproximativ 4 grade Celsius, apoi maximele termice vor creste din nou treptat, astfel incat, in ultimele zile din intervalul de prognoza vremea va redeveni calduroasa. Media minimelor termice va creste pana la 17 grade Celsius in dimineata de 18 iulie, apoi nu se va mai modifica semnificativ. Probabilitatea mai ridicata de averse va fi la inceputul intervalului, precum si intre 17 si 20 iulie.

In Oltenia, media temperaturilor maxime va fi in crestere de la 26 de grade in prima zi, pana la 32 de grade in data de 16 iulie. In urmatoarele doua zile se va raci cu 5 – 6 grade, apoi maximele termice vor avea variatii in general intre 27 si 32 de grade. Media temperaturilor minime se va situa in jurul a 13 grade in primele trei zile, in urmatoarele doua va creste cu pana la 3 – 4 grade, apoi nu va mai avea variatii bruste. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare la inceputul intervalului, precum si intre 17 si 19 iulie.

La munte, in prima saptamana a intervalului de prognoza, media maximelor termice se va situa intre 12 si 18 grade, iar a minimelor intre 4 si 9 grade Celsius, iar in cea de-a doua saptamana temperaturile maxime vor avea o medie cuprinsa intre 16 si 21 de grade, iar minimele intre 8 si 11 grade. Vor fi posibile averse aproape in fiecare zi, dar mai ales la inceputul intervalului, precum si intre 16 si 21 iulie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE