Joi, 9 iulie 2020, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritatea de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala, a organizat prima consultare online cu entitatile publice si private implicate in elaborarea Planului National Strategic (PNS), din cadrul Grupului de Lucru – Plati directe, si avand ca tema versiunea 2 a analizei SWOT – Obiectiv Specific 1 “Sprijinirea veniturilor agricole viabile si a rezilientei in intreaga Uniune pentru sporirea securitatii alimentare”. La eveniment au participat Emil Dumitru, secretar de stat in cadrul MADR, Daniela Rebega, director general adjunct AM-PNDR, reprezentati ai unor organizatii importante din zona dezvoltarii rurale si agriculturii, ai mediului asociativ, precum si directori si experti din cadrul MADR.
Evenimentul a fost deschis de secretarul de stat Emil Dumitru, care a mentionat suplimentarea alocarilor care ar putea reveni Romaniei pe programarea 2021-2027, amintind participantilor si de planul de redresare „Next Generation EU”, care urmareste sa remedieze daunele aduse de pandemie si sa investeasca intr-o Uniune ecologica, digitala, sociala si mai rezilienta. Secretarul de stat a sublinat ca s-au depus eforturi pentru a avea o analiza SWOT cat mai completa si care reflecta realitatea mediului rural din Romania, tinandu-se cont de punctele de vedere primite in urma consultarii primei versiuni a analizei care sta la baza elaborarii PNS 2021-2027.
Daniela Rebega, Directorul General Adjunct al AM-PNDR, a prezentat principalele modificari si actualizari operate in cadrul analizei SWOT. Participantii si-au exprimat punctele de vedere cu privire la de-a doua versiune a analizei SWOT si au fost invitati sa transmita principalele observatii pana la data de 3 august a.c.
In perioada 13 – 27.07.2020 vor mai avea loc 7 intalniri online cu partenerii sociali selectati in cadrul grupurilor de lucru : “Sprijin Cuplat”, „Interventii in domeniul agricol – finantate din Pilonul II PAC (masuri de investitii si alte interventii in domeniul agricol)”, „Industrie si Securitate Alimentara – Pilonul II”; „Interventii sectoriale (Masuri de piata)”, „Mediu si Silvicultura”, „Economie rurala si Infrastructura”, „Cercetare si inovare”.