ANM: vremea se va incalzi in toata tara in urmatoarele doua saptamani. Care sunt sansele de precipitatii

Facebook
Twitter

Potrivit ultimei prognoze ANM, valabila in intervalul 6-20 aprilie, vremea se va afla intr-un proces de incalzire graduala, cu temperaturi medii ce vor ajunge la 16 grade Celsius spre sfarsitul perioadei de prognoza, iar dupa data de 13 aprilie exista si sansa de aparitie a precipitatiilor, in majoritatea regiunilor tarii.

BANAT

In prima saptamana de prognoza vremea va intra intr-un proces de incalzire. Astfel, de la o medie regionala a valorilor maxime de 16 grade, se va ajunge la 24 de grade in 11 si 12 aprilie. Aceasta tendinta va fi asemnatoare si pentru temperaturile minime, media acestora urmand sa creasca de la 0 grade in dimineata zilei de 7 aprilie, pana spre 6…7 grade.

In a doua saptamana, sunt estimate valori maxime in medie de 16…19 grade si minime de 6…8 grade. Pana pe data de 12 aprilie nu se vor semnala precipitatii, iar apoi probabilitatea de aparitie a acestora va fi in crestere.

CRISANA

Vremea se va incalzi treptat in prima saptamana de prognoza, astfel media valorilor maxime de temperatura va ajunge la 22…24 de grade. Tendinta va fi asemantoare si pentru temperaturile minime, astfel de la dimineti cu vreme rece, in care media va fi de 0…2 grade, se va ajunge la 6…7 grade.

Dupa 13 aprilie sunt estimate temperaturi in limte normale pentru aceasta perioada, respectiv, o medie a valorilor maxime de 16…18 grade si de aproximativ 6 grade pentru cele minime. Nu sunt prognozate precipitatii pana in 12 aprilie. In perioada 13-19 aprilie, probabilitatea pentru precipitatii va fi ridicata.

TRANSILVANIA

In primele zile ale intervalului, vremea va fi rece mai ales in timpul noptilor si diminetilor, cu o medie a temperaturilor minime de -5…-2 grade si maxime in crestere usoara spre 15…16 grade. Ulterior vremea se va incalzi, iar pana in 13 aprilie se vor inregistra temperaturi peste mediile multianuale, respectiv, o medie regionala a maximelor de 19…20 de grade si minime in general pozitive, la o medie de 2…4 grade.

Dupa aceasta perioada calda, este prognozata o scadere a temperaturii, astfel media maximelor termice se va incadra intre 14 si 16 grade, iar a celor minime va fi in jur de 2 grade. Nu vor fi precipitatii in prima saptamana de prognoza, probabilitatea ca acestea sa-si faca aparitia urmand sa creasca dupa data de 13 aprilie.

MARAMURES

In primele zile ale intervalului, vremea va fi rece in timpul noptilor si diminetilor, cu o medie a temperaturilor minime in jur de -2 grade si maxime in crestere usoara spre 16…17 grade. Ulterior vremea va deveni calda pentru aceasta perioada, iar pana in 13 aprilie se vor inregistra temperaturi maxime in jur de 20 de grade si minime ce vor ajunge la o medie de 6 grade.

Dupa aceasta data, este prognozata o scadere a temperaturii, astfel valorile maxime estimate vor fi in jur de 15 grade, iar media minimelor va fi de 3…4 grade. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va creste dupa data de 13 aprilie. Pana atunci nu sunt prongnozate precipitatii, vremea urmand sa fie frumoasa.

MOLDOVA

In primele 3 zile ale celor doua saptamani, vremea va fi rece in timpul noptilor si diminetilor, cu o medie a temperaturilor minime in jur de 0 grade si maxime in crestere usoara spre 16 grade. Ulterior, vremea va deveni usor mai calda decat in mod obisnuit pentru aceasta perioada astfel incat pe 12 si 13 aprilie, cand se vor inregistra valorile termice cele mai ridicate, maximele vor fi, in medie, in jurul a 21 de grade si minimele vor ajunge la o medie de 6…7 grade.

Dupa aceasta data, se estimeaza o revenire a temperaturii spre valori normale, cu media temperaturilor maxime in jurul a 16 grade, iar a minimelor de 4…5 grade. Pe parcursul celor doua saptamani, regimul pluviometric va fi deficitar, iar probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi mai ridicata in intervalul 13-17 aprilie.

DOBROGEA

Vremea se va incalzi treptat pana pe 10 aprilie, cand media valorilor maxime de temperatura va ajunge la 16…17 grade, iar media temperaturilor minime va atinge 7…8 grade. Cu mici variatii de la o zi la alta, acest regim termic se va mentine si in intervalul 11-14 aprilie.

Dupa aceasta data, se estimeaza trecerea spre valori termice usor sub cele normale pentru aceasta regiune, cu o medie a maximelor in jurul a 15 grade si a minimelor de 5…6 grade. Regimul pluviometric va fi deficitar, insa trecator vor fi posibile precipitatii slabe, cu o probabilitate mai ridicata de aparitie in intervalul 14-18 aprilie.

MUNTENIA

In primele 3 zile ale celor doua saptamani, vremea va fi rece in timpul noptilor si diminetilor, cu o medie a temperaturilor minime de 1…2 grade si maxime in crestere usoara spre o medie de 17 grade. Ulterior, pana pe 13 aprilie, vremea va deveni treptat mai calda decat in mod obisnuit pentru aceasta perioada astfel ca se vor inregistra valori termice maxime, in medie, in jurul a 22 de grade, iar minimele vor ajunge la o medie de 7…8 grade.

Dupa aceasta data, se estimeaza o revenire a temperaturii spre valori in jurul celor normale pentru jumatatea lunii aprilie, cu media temperaturilor maxime in jurul a 18 grade, iar a minimelor de 6…7 grade. Pe fondul regimului pluviometric deficitar, probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi mai ridicata in intervalele 14-15 aprilie si 17-18 aprilie.

OLTENIA

In primele 3 zile ale celor doua saptamani, vremea va fi rece in timpul noptilor si diminetilor, cu o medie a temperaturilor minime de 1…2 grade si maxime in crestere usoara spre o medie de 16 grade. Ulterior, pana pe 13 aprilie, vremea va deveni treptat mai calda decat in mod obisnuit pentru aceasta perioada astfel ca se vor inregistra valori termice maxime, in medie, in jurul a 21 de grade, iar minimele vor ajunge la o medie de 7…8 grade.

Dupa aceasta data, se estimeaza o revenire a temperaturii spre valori in jurul celor normale pentru jumatatea lunii aprilie, cu media temperaturilor maxime in jurul a 17 grade, iar a minimelor de 5…6 grade. Trecator vor fi posibile precipitatii slabe, cu o probabilitate mai ridicata de aparitie in intervalul 14-18 aprilie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE