Guvernul a aprobat un nou sprijin pentru crescatorii de animale. Cine va beneficia

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In sedinta Guvernului din data de 2 aprilie 2020 a fost aprobata o Hotarare pentru completarea art. 19 din Hotararea Guvernului nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat in sectorul cresterii animalelor, prin care s-a alocat pentru anul 2020, suma de maximum 54.048 mii lei, care se asigura de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru anul 2020.

Din suma totala alocata, care se acorda sub forma serviciilor subventionate, prestate de catre societatile de ameliorare recunoscute de catre autoritatea competenta a statului, respectiv Agentia Nationala pentru Zootehnie, 25.012 mii lei este pentru speciile taurine, bubaline, porcine si ecvine si 29.036 mii lei pentru speciile ovine si caprine.

Ajutorul de stat se acorda pentru acoperirea costurilor pentru urmatoarele servicii:

intocmirea si mentinerea registrelor genealogice, servicii, pentru care intensitatea ajutorului poate fi de pana la 100% din costuri;

efectuarea testelor de terti sau in numele unor terti pentru determinarea calitatii genetice sau a randamentului genetic al septelului, cu exceptia controalelor efectuate de proprietarul septelului si a controalelor de rutina cu privire la calitatea laptelui, pentru care intensitatea ajutorului poate fi de pana la 70% din costuri.

Aceasta forma de sprijin este conforma cu prevederile Regulamentului UE nr. 702/2014 privind ajutoarele de stat.

Apreciem ca acest sprijin de la bugetul statului va contribui la mentinerea puritatii raselor si la cresterea potentialului de productie la animale, contribuind la asigurarea securitatii alimentare a populatiei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE