miere de vanzare

ACA: mierea romaneasca de calitate ramane nevanduta. Care este motivul

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania (ACA) sustine ca o cantitate importanta de miere sta nevanduta in magaziile apicultorilor din judetul Hunedoara din cauza pretului prea mic la export. Din aceasta cauza, aproximativ 40% din productia anului trecut este inca la producatori, noteaza Agerpres.

Cei mai afectati sunt apicultorii care obtin intre 500 – 1.000 de kilograme de miere pe an, in cazul acestora costul mic al mierii fiind grevat si de taxele pentru analizele de laborator, care, impartite la o cantitate mai mica ajung sa aiba o pondere mai mare in stabilirea pretului final.

„Anul trecut am avut o recolta foarte buna de miere la salcam si de foarte buna calitate. Din pacate, desfacerea a lasat mult de dorit si a trebuit sa oprim achizitia din cauza pretului mic. Cauza principala se regaseste in Germania – pentru ca acolo exportam foarte mult – unde a intrat miere din tari situate in afara Comunitatii Europene: Ucraina, China, tarile din America de Sus. Acolo s-au realizat productii bune, iar mierea oferita in Germania este la preturi de nimic. Normal ca acolo se aplica legile economiei de piata, cerere si oferta, si lor le convine sa cumpere la preturi mai mici, din alta parte. Probabil, daca mai scad preturile la noi, se va reporni si desfacerea”, a declarat joi presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine (ACA) Hunedoara, Iosif Korb.

Cum i-ar putea ajuta statul pe apicultorii afectati

In opinia sa, statul ar trebui sa-si protejeze producatorii locali prin subventii pe kilogramul de miere, dar si prin aplicarea unor taxe vamale pentru mierea importata din afara Uniunii Europene.

„Situatia este foarte grava, pentru ca sunt foarte multi apicultori care au cantitati mari de miere acasa. Sunt oameni care au depus eforturi, au realizat cheltuieli, si care acum nu au bani sa mearga mai departe cu familiile de albine. Cred ca ar trebui gasita o solutie pentru acesti oameni care nu au reusit sa vanda mierea. Este Planul National Apicol, dar iti trebuie foarte multe hartii si putini apicultori apeleaza, din pacate, la acesta. Sper sa ajungem la un dialog concret, cu cartile pe masa, cu Ministerul Agriculturii”, a adaugat presedintele ACA Hunedoara

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE