ANM: vremea se va incalzi din nou. Iata care sunt sansele de precipitatii

Facebook
Twitter

Vremea se va incalzi in urmatoarele zile in majoritatea regiunilor tarii, maximele urmand sa atinga valori de 12 grade Celsius, in zona Dobrogei, insa incepand de saptamana viitoare temperaturile de peste zi vor scadea la jumatate, iar probabilitatea a aparitie a precipitatiilor va creste in special dupa 25 ianuarie, reiese din prognoza Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), valabila pentru intervalul 20 ianuarie – 3 februarie, publicata luni.

In zona Banatului, intervalul de prognoza va debuta cu un regim termic caracterizat de valori apropiate de cele climatologic specifice perioadei, iar media maximelor va fi de 2 – 3 grade. Din 22 ianuarie si pana in jurul datei de 29 ianuarie, temperaturile maxime vor fi in general in crestere, in medie spre aproximativ 8 – 10 grade, apoi se va raci treptat, astfel ca la finalul intervalului de prognoza media maximelor termice va atinge 4 – 6 grade.

Temperaturile nocturne vor fi preponderent negative in prima saptamana si la finalul celei de-a doua si se vor situa in medie intre -6 si -1 grad. In restul intervalului vor fi usor pozitive. Probabilitatea de precipitatii va fi redusa pana in data de 25 ianuarie, apoi va creste.

Pentru zona Crisanei, primele zile de prognoza vor fi caracterizate de valori maxime ale temperaturii aerului apropiate de cele climatologic specifice perioadei, media regionala fiind de 2 – 4 grade. Dupa data de 22 ianuarie se estimeaza o crestere a acestora spre valori medii in general intre 9 si 11 grade, in 28 si 29 ianuarie. In ultimele zile ale lunii ianuarie si in primele din luna februarie tendinta vremii va fi de racire treptata, spre medii de 4 – 6 grade.

Temperaturile minime vor fi negative in prima saptamana si la finalul celei de-a doua, media lor urmand a se situa in general intre -7 si -2 grade. In restul intervalului acestea vor fi usor pozitive, iar probabilitatea de precipitatii va fi redusa pana in data de 25 ianuarie, dupa care va creste.

In Transilvania, in primele zile de prognoza, valorile maxime de temperatura vor fi normale pentru aceasta perioada, iar media lor se va apropia de pragul de inghet. In intervalul 22 – 25 ianuarie se va incalzi treptat, spre medii regionale ale maximelor intre 6 si 10 grade, apoi, pana in 30 ianuarie nu vor mai fi variatii semnificative de temperatura.

Dupa aceasta data vremea va intra intr-un proces de racire, astfel ca, in data de 2 februarie, media maximelor termice va ajunge sa se situeze in jurul valorii de 3 grade. Temperaturile minime vor fi negative in tot intervalul si se vor situa in medie intre -9 si -3 grade, cu exceptia diminetii de 25 ianuarie, cand media acestora va cobori sub -10 grade. Trecator, vor fi posibile precipitatii, in general slabe cantitativ, in jurul datei de 22 ianuarie si incepand cu data de 25 ianuarie.

In Maramures, in primele trei zile de prognoza, media temperaturilor maxime se va mentine apropiata de pragul de inghet, dupa care se va incalzi treptat, pana in data de 25 ianuarie, cand aceasta va atinge 7 – 8 grade. In intervalul 25 – 29 ianuarie, maximele termice nu vor avea variatii importante, iar ulterior vor fi in scadere, pana la o medie ce se va situa intre 2 si 4 grade, in ultimele zile din interval.

Media temperaturilor minime se va incadra in general intre -7 grade, in 25 ianuarie dimineata, si intre zero si un grad Celsius, in perioada 28 – 31 ianuarie. Vor fi posibile precipitatii slabe, trecatoare, in jurul datei de 22 ianuarie si incepand cu data de 25 ianuarie.

In Moldova, in intervalul 20 – 25 ianuarie, media temperaturilor maxime va avea variatii in general intre 2 si 9 grade, iar a minimelor intre -5 grade si -1 grad. Ulterior, pana spre sfarsitul lunii ianuarie, valorile maxime de temperatura vor fi in medie de 9 – 11 grade, in timp ce media minimelor va fi intre -1 si doua grade, apoi se va raci treptat, astfel incat la finalul perioadei de prognoza media maximelor se va apropia de 3 grade, iar a minimelor de la -2 la -4 grade. Doar trecator si pe suprafete mici vor fi posibile precipitatii slabe, mai ales dupa data de 29 ianuarie.

In privinta vremii prognozate pentru regiunea Dobrogei, pana spre sfarsitul lunii ianuarie, in general, temperaturile vor fi in crestere. Media maximelor va ajunge la 10 – 12 grade, iar a minimelor la 3 – 5 grade. Din 31 ianuarie, vremea va intra intr-un proces de racire treptata, iar in jurul datei de 2 februarie maximele vor atinge in medie 5 – 7 grade, in timp ce minimele vor oscila intre un grad si trei grade Celsius. Probabilitatea de precipitatii va fi mai ridicata dupa data de 29 ianuarie.

In Muntenia, intre 20 si 26 ianuarie, media temperaturilor maxime va avea variatii intre 4 si 11 grade, iar a minimelor intre -5 si -2 grade. In urmatoarele 4…5 zile acestea nu se vor modifica semnificativ, dar in primele zile ale lunii februarie tendinta va fi de scadere, astfel incat, la finalul intervalului de prognoza, maximele vor ajunge sa se situeze in medie intre 5 si 8 grade, iar media minimelor va cobori usor sub pragul de inghet. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi mai ridicata dupa data de 28 februarie.

In regiunea Oltenia, intre 20 si 25 ianuarie, media temperaturilor maxime va avea variatii intre 4 si 10 grade, iar a minimelor intre -6 si -3 grade. In urmatoarele 5 – 6 zile acestea nu se vor modifica semnificativ, dar in primele zile ale lunii februarie tendinta va fi de scadere, astfel incat, la finalul intervalului de prognoza, maximele vor ajunge sa se situeze in medie intre 5 si 7 grade, iar media minimelor va cobori usor sub pragul de inghet. Probabilitatea de precipitatiilor va fi redusa in prima saptamana, dar va creste in cea de-a doua.

La munte, perioada cu cele mai ridicate temperaturi va fi intre 25 si 30 ianuarie, cand media maximelor se va situa intre 3 si 5 grade, iar a minimelor intre -5 si -2 grade. In restul intervalului vor fi maxime a caror medie regionala va avea valori intre -6 si un grad, iar media minimelor va fi intre -12 si -6 grade. Trecator, vor fi precipitatii in general slabe cantitativ, pe suprafete mici in prima saptamana si local in urmatoarea.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE