Ministerul agriculturii promoveaza produsele traditionale la un targ international

Facebook
Twitter

Delegatia oficiala a Romaniei condusa de ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale Adrian OROS a avut o serie de intalniri de lucru in prima zi a Targului international pentru alimentatie, agricultura si gradinarit Saptamana Verde 2020, organizat la Berlin in perioada 17 – 26 ianuarie 2020.

In prima parte a zilei, ministrul Adrian Oros, alaturi de secretarul de stat Aurel Simion si impreuna cu E.S. Emil HUREZEANU, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Romaniei in Republica Federala Germana, au primit vizita delegatiei SUA, condusa de Excelenta Sa, domnul Kip Tom, ambasador la Roma pentru ONU.

In cadrul discutiei, reprezentantul SUA a transmis aprecierile pentru buna colaborare dintre SUA si Romania, in mod special pe domeniul Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), coordonat de MADR. Cu aceasta ocazie, Ministrul Adrian OROS a lansat secretarului de stat pentru agricultura din SUA invitatia de a vizita ofical Romania. Reprezentantii SUA au dat asigurari ca vor face toate demersurile pentru materializarea acestei vizite.

In continuare, Ministrul Agriculturii, Adrian OROS, alaturi de secretarul de stat, Aurel Simion si de Dr. Robert Viorel CHIOVEANU, presedinte – secretar de stat al ANSVSA, s-au intalnit cu delegatia Republicii Moldova condusa de Ion PERJU, ministrul Agriculturii Dezvoltarii Regionale si Mediului.

Discutiile au fost axate pe subiectul pestei porcine africane, ambele state punandu-se de acord sa faca preventie comuna privind pesta porcina africana. In acest sens, s-a discutat despre circulatia animalelor, despre programul de rabie si despre focarele din Republica Moldova.

Tot in prima zi a Targului international pentru alimentatie, agricultura si gradinarit Saptamana Verde 2020, organizat la Berlin, delegatia oficiala a Romaniei condusa de ministrul Adrian OROS a primit delegatia oficiala a Republicii Kazakhstan condusa de Aidarbek SAPAROV, prim vice-ministru al Ministerului Agriculturii din Kazakhstan.

In cadrul intalnirii, s-a pus accentul pe continuarea colaborarii, pe baza memorandumului dintre cele doua ministere. SAPAROV a transmis aprecierile pentru relatiile dintre cele doua state si a lansat ministrului Adrian OROS invitatia pentru o vizita oficiala la Astana, impreuna cu investitori romani si cu rectori ai universitatilor cu profil agricol din Romania, in scopul continuarii discutiilor pe baza memorandumului de colaborare.

De asemenea, s-au purtat discutii privind agrearea unor certificate pentru exportul produselor lactate, a celor din peste si a celor apicole. Discutiile au fost sustinute de Dr. Robert Viorel CHIOVEANU, presedinte secretar de stat al ANSVSA.

Un alt subiect important a fost incheierea unui acord bilateral intre universitatile cu profil agricol din cele doua tari.

Ministrul agriculturii, Adrian OROS a avut intrevederi si cu ministrul Bekir Pakdemirli, omologul sau din Turcia, precum si cu Anatoli KHATSKO, ministrul agriculturii si alimentatiei din Republica Belarus, cu care a discutat despre intensificarea relatiilor de colaborare si despre necesitatea stabilirii unor vizite oficiale pentru a identifica modalitatile concrete de consolidare a relatiilor comerciale. De asemenea, cu ocazia participarii la deschiderea standului Republicii Lituania, ministrul Adrian OROS a avut o intrevedere si cu Andrius PALIONIS, ministrul agriculturii din Lituania.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE