Ministerul Agriculturii acorda autorizatii temporare pentru utilizarea de neonicotinoide la culturile de porumb si sfecla de zahar

Facebook
Twitter

Potrivit MADR, in campania de primavara 2020 fermierii vor putea utiliza produse de tipul neonicotineidelor pentru tratarea semintelor de porumb si a celor de sfecla de zahar, in cazul situatiilor de urgenta, noteaza Agerpres.

Totusi, ministerul precizeaza ca nu va acorda autorizatie pentru tratarea semintelor de floarea-soarelui cu neonicotinoide, deoarece floarea soarelui este una dintre cele mai importante plante melifere.

„Autorizatiile temporare reprezinta instrumente legale pe care statele membre le au la dispozitie pentru a asigura fermierilor accesul la produse pentru protectia plantelor in situatii unde exista risc fitosanitar asupra culturilor. Raportat la numarul de autorizatii temporare acordate de statele membre UE, in perioada 2008-2018, autorizatiile temporare emise de Romania reprezinta aproximativ 1,3% din numarul totalul de autorizatii temporare acordate in Uniunea Europeana”, precizeaza MADR.

Pentru ce perioade sunt valabile autorizatiile

Fermierii se vor putea bucura de autorizatiile temporare in perioada: 20 ianuarie-1 mai 2020 pentru semintele de porumb, si intre 20 ianuarie-18 mai pentru semintele de sfecla de zahar.

MADR a luat aceasta decizie in conditiile in care, in Romania, fermierii nu au alta alternativa viabila de a trata semintele de porumb si de a preveni pierderile de productie, in conditiile in care „Tanymecus dilaticollis” si „Agriotes spp” afecteaza suprafete de pana la 2 milioane de hectare de porumb.

De asemenea, nici culturile de sfecla de zahar nu pot fi ferite in alt mod de daunatorii „Bothynoderes punctiventris”, „Chaectonema tibiali”, „Tanymecus dilaticollis” si „Agriotes spp”, care fac ravagii printre aceasta cultura.

„In acest context neutilizarea semintelor tratate cu neonicotinoide va determina pierderi importante de productie de circa 35%-38%, existand riscul de abandonare a culturii de catre fermieri. Sfecla de zahar nu este o planta atractiva pentru polenizatori deoarece nu produce inflorescenta si nici polen in perioada de crestere pana la atingerea maturitatii tehnologice necesare pentru productia de zahar. In concluzie, unica solutie pentru controlul eficient al acestor daunatori este in prezent tratamentul semintelor cu insecticide pe baza de neonicotinoide. Tratamentele cu insecticide efectuate in perioada de vegetatie pot duce mult mai usor la unele incidente de mortalitate a familiilor de albine si poluare a mediului inconjurator”, explica reprezentantii ministerului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE