Primul focar de gripa aviara, confirmat in Romania. Cum gestioneaza ANSVSA situatia

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N8 in probele prelevate de la gaini ouatoare ce apartin fermei SC KARIN SRL din localitatea Seini, judetul Maramures.

S-a intervenit prompt prin activarea Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) din judetului Maramures si activarea Unitatii Operationale Centrale condusa de presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), dr. Robert Viorel Chioveanu.

Din dispozitia presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, o echipa de specialisti in patologie aviara din cadrul institutiei s-a deplasat in judetul Maramures inca din data de 14.01.2020, pentru a participa la ancheta epidemiologica si a supraveghea aplicarea masurilor procedurale.

In ziua de 15.01.2020 presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor s-a alaturat echipei de specialisti pentru a constata stadiul masurilor implementate.

Interventia rapida in focarul de boala s-a realizat cu respectarea legislatiei specifice si a Planului de Contingenta/Interventie.

Pasarile au fost eutanasiate si incinerate impreuna cu ouale retinute oficial, cu resturile de furaje, cu asternutul si cu tot ce a putut constitui o sursa de infectie. Ulterior se vor efectua dezinfectii pentru inactivarea virusului.

In jurul focarului s-a delimitat o zona de protectie si de supraveghere, astfel incat pe o raza de minim 10 km s-au luat masuri de restrictie severe de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport.

In zona de protectie se afla alte 9 exploatatii comerciale (8 de pasari si una de suine), care sunt monitorizate permanent prin inspectii clinice si recoltari de probe.

Impreuna cu Inspectoratul Judetean de Politie si Inspectoratul Judetean de Jandarmerie Maramures, serviciile sanitare veterinare oficiale au restrictionat drumurile de acces catre toate cele 9 ferme.

Totodata au fost constituite echipe mixte formate din personalul de specialitate din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Arad, Bihor si Satu Mare si inspectori ai Politiei Romane, in baza Protocolului de cooperare privind efectuarea unor actiuni comune de control privind respectarea legislatiei sanitar veterinare si pentru siguranta alimentelor si cresterea increderii cetateanului in institutiile publice incheiat intre ANSVSA si IGPR.

Au fost intensificate controalele in vecinatatea Punctelor de Trecere a Frontierei de stat situate intre Ungaria si Romania, pe rutele comerciale prin care se realizeaza schimburile intracomunitare cu pasari vii, carne de pasare, si oua de consum si de incubatie intre Romania si Polonia, Slovacia, Ungaria si alte state membre in care evolueaza gripa aviara.

ANSVSA se afla intr-o colaborare permanenta cu Ministerul Apelor si Padurilor, Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania, cu Societatea Medicilor Veterinari in Patologie Aviara din Romania si cu Colegiul Medicilor Veterinari din Romania.

In contextul epidemiologic al evolutiei gripei aviare in Europa, se impune supravegherea si monitorizarea pasarilor domestice dar si a celor salbatice care reprezinta, conform legislatiei si a studiilor  de specialitate, sursa naturala a virusului gripal aviar.

Mentionam ca, pentru asigurarea sanatatii publice, toate efectivele de pasari au fost si sunt supuse programelor nationale anuale de supraveghere a bolilor, inclusiv pentru gripa aviara, astfel incat pe piata din Romania sa ajunga produse si suproduse obtinute doar de la animale sanatoase.

In cursul anului 2019 au fost prelevate si testate pentru depistarea virusului gripei aviare, 18.615 probe de galinacee, 16.289 probe de palmipede din gospodariile populatiei, 8.146 de probe din exploatatii comerciale si 220 de probe de la pasari salbatice.

Reamintim crescatorilor de pasari masurile care trebuie respectate pentru a preveni aparitia si raspandirea viusului gripei aviare:

–        pasarile domestice trebuie tinute separat si in adaposturi acoperite, fara acces la lacuri si balti;

–        furajele trebuie tinute in spatii inchise acoperite si in timpul depozitarii trebuie asigurat sa nu aiba acces alte specii de animale;

–        asternutul trebuie sa fie depozitat in spatii inchise acoperite sau acoperite sa nu aiba contact cu pasarile salbatice;

–        obligativitatea de a anunta imediat medicul veterinar din localitate in caz de imbolnavire sau mortalitate la pasari.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE