Meniu

MADR: inca sapte produse traditionale primesc recunoasterea oficiala. Iata care sunt acestea

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a acordat saptamana trecuta inca sapte atestate pentru produse traditionale din judetele Galati, Caras-Severin si Buzau.

In judetul Galati, producatorul S.C. VERDESI&CO SRL a primit atestat pentru patru produse traditionale obtinute din carne de porc provenita din fermele proprii: Muschiulet de porc Ilinca, Cotlet haiducesc a lui Zamfir, Costita afumata Ilinca, Carnati de porc a lui Ignat.

Denumirea de ”Muschiulet de porc Ilinca” s-a transmis din generatie in generatie, iar reteta este una specifica ce presupune prepararea bucatilor de carne prin maturare si condimentare cu cimbru si alte condimente, inainte de afumare.

”Cotletul haiducesc a lui Zamfir” este obtinut din cotlet de porc, maturat in bait de condimente, timp de 6-14 zile. Calitatea materiei prime, prelucrarea carnii prin metode traditionale conduc la obtinerea produsului ”Cotlet Haiducesc a lui Zamfir”, care se caracterizeaza printr-un gust deosebit si mai ales printr-o savoare specifica produselor de casa.

”Costita afumata Ilinca” este un produs obtinut din piept de porc dezosat maturat timp de 6-14 zile in bait de condimente naturale traditionale si sare. Reteta are o vechime de peste 25 de ani.

”Carnatii de  porc a lui Ignat” afumati traditional se obtin din materii prime autohtone: carne de porc, slanina de porc, sare, condimente naturale. Produsul obtinut se supune operatiei tehnologice de afumare.

In judetul Caras Severin a fost acordat un atestat de produs traditional pentru ”Carnati din carne de capra ca la Soceni”. Acestia se obtin din carne proaspata de capra, rasa Alba de Banat  si  pulpa de porc din gospodaria producatorului, afumati la fum natural.

In judetul Buzau a fost acordat atestat de produs traditional pentru ”Salamul Casa Ramniceana” si pentru ”Carnatii crud-uscati Casa Raminceana”.

Salamul este un preparat culinar din carne de porc si vita cu o metoda de prelucrare autentica şi invariabila, iar toate operaţiunile de prelucrare sunt executate manual.   Combinatia celor doua tipuri de carne, ingredientele atent folosite urmate in final de  procedeul de afumare evidentiaza valoarea tradiţionala a produsului finit.

”Carnatii crud-uscati Casa Raminceana” sunt preparati din carne de oaie si porc preluata  de la crescatori din zona, cit si de la fermele proprii, iar procedeul de afumare accentueaza valoarea tradiţionala a produsului finit.

MADR incurajeaza producatorii sa-si inregistreze produsele traditionale nu doar pentru a diversifica productia, dar si pentru a oferi consumatorilor siguranta calitatii. In acest fel, produsele traditionale devin instrumente de promovare a anumitor regiuni, pastrand vie constiinta si identitatea nationala, pe de o parte si interesul sporit pentru descoperirea valorilor locului, pe de alta parte.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE