Adrian Oros, intalnire cu alti 72 de ministri ai agriculturii din intreaga lume. Care a fost scopul evenimentului

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian OROS, a participat la Reuniunea ministrilor agriculturii din cadrul Forumului Global pentru Alimentatie si Agricultura[1] 2020 (GFFA 2020), alaturi de 72 de ministri ai agriculturii de la nivel mondial si de 11 inalti demnitari ai organizatiilor mondiale.

Au participat: directorul general al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite, comisarul pentru agricultura al Uniunii Europene, comisarul pentru agricultura al Uniunii Africane, directorul pentru agricultura al Organizatiei pentru cooperare si dezvoltare economica, directorul global al Bancii Mondiale, directorul general adjunct al Organizatiei Mondiale a Comertului, directorul general al Organizatiei Mondiale pentru Sanatate Animala etc).

Reuniunea, prezidata de Julia KLÖCKNER, ministrul federal pentru alimentatie si agricultura al Republicii Federale Germania, a fost organizata in data de 18 ianuarie 2020, la Berlin, pentru a discuta despre transformarea si impactul tehnologiilor digitale in agricultura.

In marja acestei reuniuni, ministrul Adrian OROS a avut o intrevedere oficiala cu E.S. doamna Ambasador Josefa SACKO, Comisarul pentru economie rurala si agricultura al Uniunii Africane[2] (UA). In cadrul intalnirii, ministrul Adrian OROS a exprimat aprecierea si sprijinul Romaniei, si in mod deosebit al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din Romania, pentru dezvoltarea relatiilor cu Uniunea Africana. La randul sau, E.S. doamna Ambasador Josefa SACKO a multumit Romaniei pentru colaborarea si deschiderea pe care o dovedeste prin sprijinul si implicarea Romaniei si a MADR, precum si in cadrul Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene. In finalul discutiilor, ministrul OROS a lansat invitatia E.S. doamnei Ambasador Josefa SACKO de a efectua o vizita oficiala in Romania pentru a identifica solutii concrete privind asigurarea securitatii si sigurantei alimentare.

In cea de a doua parte a sesiunii speciale a Reuniunii, ministrul Adrian OROS a participat la sesiunea tematica privind comertul pentru dezvoltarea agriculturii, prezidata de E.S. doamna Ambasador Josefa SACKO si de Ato Oumer Hussein, ministrul Agriculturii din Etiopia. In cadrul sesiunii, Ministrul OROS a luat cuvantul pentru a sublinia sustinerea comertului international de catre Romania si importanta conectarii producatorilor si consumatorilor pentru a furniza produse in regiunile cu deficit structural de aprovizionare cu alimente, in contextul in care riscurile de productie si de calitate vor creste din cauza schimbarilor climatice. De asemenea, ministrul a subliniat ca preturile ridicate si volatile ale produselor agroalimentare atrag cele mai mari ingrijorari la nivelul organizatiilor internationale, din cauza faptului ca aceasta situatie genereaza incertitudine si risc pentru producatori si consumatori, cu impact negativ asupra sectorului agricol si in mod special in ceea ce priveste securitatea alimentara. In incheiere, ministrul Adrian OROS a evidentiat faptul ca este necesar ca un obiectiv important sa il reprezinte utilizarea inteligenta, eficienta si durabila a resurselor disponibile astfel incat sa se asigure cresterea productivitatii agricole intr-o maniera durabila. „Totodata, vom promova problematica comertului international prin incurajarea unei productii eficiente si rentabile din punct de vedere al utilizarii resurselor, prin imbunatatirea  productivitatii si calitatii, sporind totodata oportunitatile si veniturile la export pentru a genera castiguri la nivelul economiilor nationale si internationale. Prin urmare, comertul international poate juca un rol major in promovarea dezvoltarii economice, a prosperitatii si reducerii saraciei, in special in zonele rurale – contribuind in mod decisiv la stabilitate si pace”, a mai declarat Adrian OROS, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Dupa finalizarea dezbaterilor din cadrul sesiunii tematice, ministrul Adrian Oros a avut o intalnire de lucru cu ministrul ungar al Agriculturii, István NAGY pentru a discuta aspecte cu privire la combaterea gripei aviare in cele doua tari si exemple de buna practica privind functionarea camerelor agricole in Ungaria.

In continuare, in cadrul GFFA 2020, ministrul Adrian OROS a avut o intrevedere cu Ken ASH, directorul pentru agricultura si comert al OECD[3]. Ministrul Agriculturii din Romania a reiterat cu aceasta ocazie, importanta si implicarea activa a MADR pentru sustinerea aderarii Romaniei la OCDE, obiectiv prioritar al actualului guvern.

La finalul zilei de 18 ianuarie 2020, ministrul Adrian OROS a avut o intalnire oficiala cu noul director general al FAO[4], domnul QU Dongyu. Cu acest prilej, ministrul l-a felicitat pentru numirea in functie, asigurandu-l de sprijinul si implicarea Romaniei in derularea programului FAO, in mod special pentru atingerea SDG (Sustainable Development Goals – cele 17 obiective ale ONU), precum si pentru asigurarea securitatii alimentare mondiale pana in 2030. QU Dongyu si-a exprimat aprecierea cu privire la activitatea Romaniei in cadrul FAO si la implicarea acesteia pentru asigurarea securitatii alimentare mondiale.

Totodata, ministrul Adrian OROS a confirmat primirea invitatiei oficiale de a participa la ce de a 32-a sesiune a Conferintei regionale pentru Europa a FAO, care va avea loc anul acesta in Tashkent, Republica Uzbekistan, in perioada 5 – 7 mai 2020 si l-a asigurat pe acesta ca Romania va participa activ, ca si in trecut.

In finalul intrevederii, directorul general al FAO l-a invitat pe ministrul OROS la o noua intalnire la sediul FAO, in perioada imediat urmatoare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE